Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till ...

... Östersundsbördige Björn Lindgren, Grön Ungdoms språkrör, som befinner sig i Kairo tillsammans med tusentals andra politiska aktivister inför valet 28 november.

Annons

• Vad gör du i Kairo?

– Jag och Rebecka Carlsson, Grön Ungdoms andra språkrör, är här av två anledningar. Dels vill vi hjälpa till på plats med det vi kan, dels är det otroligt viktigt att omvärlden inte glömmer Egypten.

• Är ni inbjudna av någon organisation?

– Vi åkte ner på egen hand. I april var vi här med när ungdomsförbund var med i utbyte med egyptiska aktivister. Vi lärde känna mycket folk då.

• Hur är det på Tahirtorget?

– Det är otroligt intressant att vara på plats. Det uppstår spontana politiska diskussioner. Jag pratar själv arabiska och det väcker en del uppmärksamhet. Det är mycket frågor om hur väst ser på Israel-Palestina-konflikten, Muslimska brödraskapet och islamofobi.

• Hur är stämningen rent allmänt?

– Det är ganska spänt, otroligt mycket mera uppdelat mellan olika grupper och partier jämfört med i våras. Då var alla rörande överens om och stolta över revolutionen. Folk stod enade mot den gamla regimen.

• Tror du militärstyret kommer att falla?

– Även om den inte skulle göra det nu kommer det ske på sikt. Folk vet att är man tillräckligt många kan militären behålla makten.