Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem i publiken skadade vid snöskotertävling

Det skulle bli en lättsam och trevlig­ avslutning på skoter­säsongen. Men det slut­ade med otäck olycka då tävlingsskotrar hamnade bland publiken.

– Något jag hoppas slippa uppleva fler gånger. Det var riktigt otäckt och direkt efter olyckan befarade jag att många fler blivit allvarligt skadade.

Det säger 25-åriga Fia Nordvall från Vemhån som tillsamman med fyra år yngre systern Stina fanns med i startfältet när Snowriders Hillcross arrangerades vid Gesundaberget, utanför Mora. En snöskotertävling med ett 100-tal förare och även ett arrangemang som innebär en lättsam säsongsavslutning bland många skoteråkare.

tävling blev dramatisk med en otäck olycka. Fem personer, fyra vuxna och en pojke i 10-årsåldern, skadades vid 17.30-tiden då de blev påkörda av två skotrar. På maskinerna satt systrarna Nordvall som inte hade en chans att hindra olyckan då flera maskiner hakade ihop på den smala startrakan.

– Det var alldeles för trångt. Själv stod jag mitt i fältet men när starten gick så trycktes hela fältet ut mot publiken och till slut krokade flera skotrar ihop och jag och Fia åkte in bland publiken. Så här efteråt ska vi vara glada att inte fler allvarligt skadade, säger Stina Nordwall.

Alla hann inte undan när de två skotrarna brakade in i publiken. En 10-årig pojke och fyra vuxna mejades ner.

Vittnen upplevde att det låg skadade överallt direkt efter den otäcka smällen. Två ambulanser med sjukvårdspersonal fanns på plats och kunde omgående ta hand om de skadade. Ytterligare ambulanser kom från Mora och Rättvik.

fördes till Mora lasarett. Enligt lasarettet var den 10-åriga pojken och två män, 20 och 23 år gamla, allvarligt skadade. En av männen är från Härjedalen och har bland annat ett benbrott. Enligt de senaste bulletinerna ska läget vara stabilt med samtliga och tre har fått lämna sjukhuset.

Nu riktas kritik mot tävlingsarrangörerna Mora Motorklubb. Framförallt då man låtit publiken vara allt för nära banan och att ”skyddstängslet” var ett lätt nylonstängsel med plaststolpar.

– Det var en riktig arrangörstabbe. Publiken ska inte stå så nära och på den smala banan var det fel att låta sex skotrar starta samtidigt, säger rutinerade tävlingsföraren Andreas Ljungberg, Team Walles, som var med i tävlingen.

Enligt honom och många andra kan inte Fia och Stina Nordvall på något sätt lastas för olyckan. Orsaken var att det helt enkelt blev för trångt och de blev uttryckta mot publiken.

– Men framförallt skulle publiken aldrig ha fått stå så nära, säger Andreas Ljungberg.

och Stina var i går tagna efter händelsen. Förutom ömmande revben klarade de sig helskinnade från olyckan. De fick även bekräftelse från tävlingsledningen efter olyckan att de inte ansågs vållande.

– De sa att ansvaret låg hos dem som arrangörer. Nu hoppas vi verkligen att de skadade kryar på sig så snart som möjligt.

Tävlingen bröts direkt efter olyckan och polisen i Dalarna ska utreda olyckan.