Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem modiga män deltog i Årets näck

Det var i sedvanlig ordning som Calle Hernmarck, en av grundarna av Årets Näck, blåste i sitt bockhorn och därmed förkunnande tävlingen Årets näck som startad.

Kvällssolen sken in mellan trädgrenarna och en stor skara förväntansfulla, och en del fnissiga, åskådare satt uppflugna längs med åkanten.

För 17:onde året i rad kunde nya som gamla åskådare njuta av den magiska upplevelsen och fem tappra deltagare klev ned i det inte allt för varma vattnet. De framförde i tur och ordning ett musikaliskt stycke och publiken fick höra både sång, dragspel och den återkommande fiolen.

Efter juryns överläggande och fika för publiken vid Strömbacka kvarn kunde vinnaren slutligen koras. 2011 års näck blev Samuel Lundström från Kalix som vann juryns hjärta genom sitt vackra fiolspel och sin förtroendeingivande gestaltning av den mytomspunne näcken.

Atle Morseth Edvinsson, 17 år, från Brunflo hade följt med sin mamma för att se näcken för första gången och han gillade idén.

– Jag tycker att det är en rolig grej och än så länge är det bra!

Två stycken som varit där betydligt fler gånger, nämligen alla de 17 åren, var Monica och Sven-Erik Freskgård från Hackås. De var där som alltid för den speciella stämningens skull.

– Allting är så härligt. Stämningen, inramningen, ja allt, säger Monica.

– Men det har nog aldrig varit så mycket folk som i år, fyllde Sven-Erik i.

Calle Hernmarck var också nöjd med årets tillställning och trodde att det kunde vara upp emot 500 i publiken.

Vad är det som drar folk då?

– Det är så speciellt och ett erotiskt spänningsmoment, säger Calle Hernmarck.