Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem partier utan länsbor

Två av de åtta svenska partier som finns i Europaparlamentet saknar kandidater från Jämtlands län, liksom de tre övriga partier som har störst chans att komma in.

Kristdemokraterna som nu företräds av den förre partiledaren Alf Svensson och Piratpartiet med två platser har valsedlar som är fria från länsbor.

Det är samma sak med Junilistan som under ledning av den Ovikenbördige nationalekonomen Nils Lundgren fick tre mandat i valet 2004, men kammade noll 2009, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna,

Det har suttit flera länsbor i Europaparlamentet.

Den förra landshövdingen i Jämtlands län, Kristina Persson, var 1994 en av elva socialdemokratiska riksdagsledamöter för Stockholms kommun och en av dem som riksdagen utsåg att representera Sverige i Europaparlamentet fram till valet i september 1995.

Vid det valet röstades Jörn Svensson som då bodde i Nälden in som en av Vänsterpartiets tre företrädare.

Och den likaledes ledande EU-kritikern Sören Wibe, som föddes och växte upp i Östersund, var en av de sju socialdemokrater som tog plats i Europaparlamentet.

Våren 2008 lämnade Sören Wibe Socialdemokraterna och efterträdde i juli samma år Nils Lundgren som partiordförande för Junilistan. Han ledde partiet fram till sin bortgång 29 december 2012.

Vid valet 2004 valdes Per-Arne Arvidsson från Frösön in som en av fyra moderater för femårsperioden fram till 2009.

Och så blev Jens Nilsson (S) från Lugnvik i december 2011 länets senaste Europaparlamentariker.