Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem personer åtalas för att ha plockat fönsterlav vid Svegs skidstadion

Tre män och två kvinnor åtalas för stöld. Gruppen påträffades i höstas i skogen vid Svegs skidstadion med lådor fyllda med fönsterlav som inte är tillåtet att plocka utan tillstånd.

Fönsterlav kallas ibland vitmossa. Laven får inte plockas utan markägarens tillstånd. Laven är skyddad eftersom den växer mycket långsamt.

En företrädare för Holmens skog fick i höstas tips om att några olovligt plockade lav på bolagets marker vid skidstadion i Sveg. När företrädaren kom till platsen såg han tecken på att flera personer plockade lav. Det fanns flera mosslådor med vit fönsterlav.

Senare kom polisen. De fem personer var oförstående till att det inte var tillåtet med plockning av lav eller mossa på området.

De hade fått kartor av en mossuppköpare på områden i Svegstrakten där det var tillåtet att plocka lav. Det området låg dock ungefär två mil från skidstadion. Enligt polisen var det inte troligt att gruppen misstolkat kartorna så mycket och kört fel.

Ungefär 60 lådor ska ha plockats. Värdet av laven beräknas till 20 kronor per låda, vilket betyder att det stulna beräknas vara värt 1 200 kronor.

Skogsbolaget har inga anspråk på att få ersättning för laven. Det viktigaste är att lavplockning upphör, har bolagets företrädare meddelat. Laven lämnades över till bolaget efter tillslaget.

Läs andra artiklar:

Hedegrabbar och Tännästjejer snabbast på korta banan i Night Snowrun

Brist på deltidsbrandmän i hela länet – räddningstjänsten vädjar om hjälp i sociala medier

Förare tappade kontroll över fordon som voltade och landade på taket – händelsen anmäls

-

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app