Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femhundra läsvärda sidor om fotboll

• Erik Niva
• Den nya världsfotbollen
• Modernista

Skott i krysset

Erik Niva är fotbollsskribent på Aftonbladet. En mycket läsvärd sådan. Hans specialitet är fördjupande reportage och analyser, hans spelplan är internationell. Asien, Afrika, Sydamerika, Europa – där det spelas spännande matcher, där sitter Niva på läktaren.

Förlaget kallar hans reportagebok för decenniets största svenska satsning på nyskrivna samtidsreportage. Det är ett intressant bruk av ordet nyskrivna. Flera av texterna, kanske rent av alla, har varit publicerade i Aftonbladet, så detta är snarare en samling än en nysatsning men strunt samma, läsvärt är det.

Reportagen spänner över ett brett fält, från Real Madrids uppgång till ett lag av galaktiska proportioner till dess nedgång till ett lag av före detta stjärnspelare, från den svenska spelmodellens födelse när Houghton lärde upp Lagerbäck och Svennis till Hammarbys fiasko med videojuggar.

Det roligaste reportaget är när Niva följer den brittska mediacirkusen kring Svennis.

De gemensamma nämnarna i reportagen annars är fotboll och kvalitet. Det är 500 sidor läsvärda texter om fotboll, som en hel årgång av Offside.