Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femlingarna från Krokom tillsammans igen

Femlingarna Vithal från Krokom var en medicinsk sensation när de föddes i maj 1992. I dag är syskonen 21 år och bor i London, Sandviken och Östersund. I oktober träffades alla fem i Östersund för första gången på flera år.

I maj 1992 ägde den sensationella födseln ägde rum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

En kort kommuniké om den extremt ovanliga födseln skickades ut från sjukhuset, men sedan har det varit tyst. Fram till i dag.

Syskonen Vithal är den senaste femlingfödseln i Sverige. Emilia är äldst, 15 sekunder före Christopher och sedan kommer, i tur och ordning, Sofia, Alexandra och Andreas.

– När vi gick hem från skolan ordnade vi upp oss i åldersordning och nästan marscherade hem, men det skiljer bara några minuter mellan äldst och yngst, berättar Alexandra.

– När vi var små var det bara mormor som brukade presentera mig som "nummer ett", minns Emilia.

Femlingarna bor i två olika länder. Tre i Sverige och två i England.

I helgen träffades alla fem för första gången på flera år. Alexandra, Sofia och Andreas fanns redan på plats och väntade förväntansfulla på perrongen för att ta emot Emilia och Christopher som kom med tåg.

Mötet skedde i Östersund där femlingarna växt upp och en av syskonen fortfarande bor kvar. Det blev ett starkt möte där syskonkärlek fick en ny innebörd. Att det är något alldeles speciellt att vara fem märktes snabb – mötet innehöll liksom alla känslor på en och samma gång och därtill många minnen.

På väg från tågstationen till en väntande middag på restaurang gick de i åldersordning, åtminstone en bit. Men det var mer för att vi önskade det.

Det blåste kallt från Storsjön och en snöstorm hade just dragit förbi och gett föraningar om vad som komma skall. Det bekom inte femlingarna särskilt mycket. De var fullt koncentrerade på varandra och alla minnen.

– Det är starka band mellan oss och desto äldre vi blir desto mer kommer vi överens, konstaterar de.

Med på mötet var även femlingsföräldrarna Barbro Johansson och Ramezh Vithal, som kommer från London.

Jämfört med en fullgången graviditet föddes femlingarna Vithal redan i 26:e veckan, 14 veckor för tidigt.

När det gäller trillingar eller fler barn är för tidig födsel mer regel än undantag. De förlöstes med kejsarsnitt och vägde bara mellan 724 och 845 gram och var mellan 33-35 centimeter långa.

Det var första och hittills enda gången det fötts femlingar i Umeå och överhuvudtaget är femlingfödslar mycket ovanligt över hela världen.

Från sjukhuset skickades ett pressmeddelande att det skett en femlingfödsel. Mycket mer än så fick omvärlden inte veta. Hänsynen till föräldrarna och barnen var det viktigaste.

Även efter den första kritiska tiden har det nästan inte, förrän nu, berättats någonting alls om femlingarna för en bredare krets.

I våras när det blev känt att en kvinna i Tjeckien väntar femlingar skrev en tidning felaktigt att senast det föddes femlingar i Sverige var 1992 och alla överlevde inte.

De första månaderna efter födseln tillbringade femlingarna i en egen sal på Barn 4 i Umeå.

De låg i kuvös och vårdades med respirator

Tillståndet var kritisk, men livsgnistan hos de fem segrade. Efter en tid flyttades de med ambulansflyg till hemmasjukhuset i Östersund och efter sommaren 1992 fick Emilia, som den första av de fem, lämna sjukhuset.

Det kom dock att dröja två år innan alla fem var tillsammans hemma.

Minstingen Andreas hade problem med andningen och fick stanna på sjukhus så länge som två år innan han fick komma hem.

Familjen bodde då i Krokom i Jämtland.

Där bodde de kvar tills syskonen var tio år. Då gick flyttlasset in till Östersund innan femlingarna efter avslutad nionde klass flyttade åt olika håll.

Roland Edlund

roland.edlund@vk.se