Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fentanylmålet: Årebon som dog av överdos hittades av sin mor

Mannen var 25 år när han dog 22 september 2016. Enligt polisutredningen hade 25-åringen två dagar tidigare beställt drogen på nätet. Säljare var de två män som åtalas för grovt vållande till annans död.

Läs också: Man dog i Åre av fentanylöverdos – två män åtalas

Det var hans mor som hittade mannen död. Han fanns på toaletten och bredvid honom låg en flaska med ljus vätska. I form av nässpray hade mannen tagit tetrahydrofuranfentanyl.

Mannens mor har i polisförhör berättade sonen hade drogproblem, men att det inte funnits några tecken på att han ville ta sitt liv. Han bodde i Åre kommun och hade använt drogen som han blivit allt mer beroende av. Beställningar gjordes via nätet och paket kom märkta med att de innehöll kontorsmaterial. Det paket som innehöll den sista drogen hade skickats till det lokala postutlämningsstället på orten där han bodde.

25-åringen är en av åtta personer som under sommaren och hösten 2016 återfanns döda efter att ha tagit överdoser av fentanylliknande preparat.

När dödsfallen skedde var dessa fentanylanaloger inte var klassade som narkotika eller hälsofarlig vara.

Två män som är 23 och 34 år, hemmahörande i Stockholmsområdet, åtalades under tisdagen.

Enligt åklagaren har männen vållat dödsfallen genom att förse personerna med preparatet som varit mycket farliga.

– Fentanyl och dess varianter är giftiga och svårdoserade och därför mycket farliga. Den som säljer fentanylanaloger har ett särskilt ansvar som innebär att det ställs höga krav på aktsamhet. Kraven är desamma oavsett om preparatet vid försäljningstidpunkten är klassad som narkotika eller hälsofarlig vara eller inte, säger kammaråklagare Tomas Malmenby på Söderorts åklagarkammare i Stockholm, i en presskommentar.

Rättsväsendet för en ojämn kamp mot just fentanylpreparaten. Det tillkommer hela tiden varianter som inte narkotikaklassas till att börja med. Det utnyttjas av dem som säljer. Så sker dödsfall när personer inte doserat rätt.

– Under de senaste åren har vi sett en dramatisk ökning av dödsfall orsakade av nätdroger besläktade med läkemedlet fentanyl, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid Rättsmedicinalverket, i ett pressmeddelande.

---

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller  ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller  LTZ:s Android-app