Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fergusonprotester runt om i USA

Med en massiv insats av över 2 000 nationalgardister kunde myndigheterna undvika ytterligare en natt med omfattande kravaller i Ferguson.
Samtidigt sprider sig protesterna mot beslutet att inte åtala en polisman för dödsskjutningen av en svart tonåring.

I över 170 städer runt om i landet har människor demonstrerat mot polisens övervåld mot svarta. De har blockerat broar, tunnlar och genomfartsleder och skrikit ut sin ilska över åtalsjuryns besked, rapporterar CNN. I Boston gick 1 500 personer ut på gatorna i en av de större demonstrationerna.

Efter beskedet i måndags bröt omfattande upplopp ut i St Louis-förorten Ferguson, med bränder, plundring och skottlossning. För att undvika en upprepning kallade guvernör Jay Nixon in ytterligare flera hundra nationalgardister.

Allt som allt kommer det att vara fler än 2 200 män från nationalgardet i regionen. Liv och egendom måste skyddas. Det här samhället förtjänar lugn och ro, sade Nixon, enligt AFP.

Lugnare natt

Det massiva säkerhetsuppbådet gjorde att det blev lugnare än natten före, men mindre sammanstötningar ägde rum och minst en polisbil stacks i brand. Utanför stadshuset i Ferguson använde polisen tårgas mot demonstranter. Sammanlagt greps 44 personer misstänkta för olika brott. Som jämförelse greps 61 personer sent i måndags.

Rent allmänt var detta en mycket bättre natt, sade polischefen Jon Bellmar enligt Reuters och tillade att det inträffat väldigt få bränder och att laglösheten begränsades till en relativt liten grupp.

Polisen träder fram

Polismannen Darren Wilson bröt för första gången tystnaden och gav i en tv-intervju sin syn på händelserna. Han sade att han fruktade för sitt liv under bråket som slutade med att han sköt ihjäl Michael Brown den 9 augusti.

Wilson hävdar i intervjun för tv-kanalen ABC att han agerade i självförsvar. Den storvuxne 18-åringen sträckte sig in i polisbilen efter hans vapen, och slog honom i ansiktet, sade han och tillade att han fruktade att han själv skulle bli dödad.

Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, sade polismannen till ABC.

Michael Browns föräldrar reagerade skarpt på Wilsons uttalande som de anser vara "förolämpande" och att de inte tror ett ord på vad polismannen säger.

Jag känner min son alltför bra... Han skulle aldrig provocera någon att göra något mot honom, och han skulle aldrig göra något mot någon, sade mamman Lesley McSpadden till NBC-Today.

Obamas dilemma

President Barack Obama manade för andra dagen i rad till lugn och besinning. Han krävde också att de som ertappas med vandalisering och plundring ska åtalas.

Bränna byggnader, sätta bilar i brand, förstöra egendom, utsätta människor för risker...det finns ingen ursäkt för det, sade Obama under ett besök i Chicago, rapporterar Reuters.

Händelserna i Ferguson har satt rasfrågan högt på dagordningen i USA och placerat Obama i ett dilemma - att både kyla ner protesterna och samtidigt lyssna på dem som anser att svarta och vita inte är lika inför lagen.

Frustrationen vi sett handlar inte om en enstaka händelse. Den har djupa rötter i många svarta samhällen som känner att våra lagar inte alltid tillämpas likformigt och rättvist, sade Obama.

I en annan del av St Louis County skottskadades två FBI-agenter i dag när de skulle gripa en man som hade barrikaderat sig i ett hus. Incidenten var "inte direkt" kopplad till oroligheterna i Ferguson, enligt en FBI-talesperson.