Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ferry pekar ut Ekholm som mobbare

Björn Ferry anklagar sin skidskyttekollega Helena Ekholm för att vara en mobbare i sin nyskrivna biografi "Ferry Tales".
– Tjejerna drabbades hårt av det här. Mådde så dåligt att de inte vill tävla, säger Ferry till Expressen.

Expressen har fått ta del av boken där den förre OS-tvåan anklagar kvinnliga landslagsåkare, bland annat storstjärnan Ekholm, för att frysa ut några andra i landslaget.

"Ingela Andersson var uttagen till stafetten men ville inte åka, hon var så rädd för vad de fyras gäng skulle tycka om det inte gick bra, och Anna Karin Strömstedt fick som av en händelse en diffus känning i halsen på morgonen", skriver Ferry i boken.

Helena Ekholm dementerar att hon och den övriga Östersundsboende trion, Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg, skulle ha mobbat Andersson och Strömstedt.

– Det var absolut inte som Björn beskriver det. Det är klart att det gick upp och ner som med alla grupper av människor. Men på det stora hela tycker jag att vi hade en väldigt bra stämning, säger Helena Ekholm till Expressen.

I intervjun med Expressen säger Helena Ekholm att hon inte kommer att ha några problem med att träffa Björn Ferry efter det här, men kontrar samtidigt med en känga till Björn Ferry:

– Han är jättetrevlig att umgås med, men han har ett av Sveriges största egon. Han tänker mycket på sig själv, säger Helena Ekholm till tidningen.

Både Anna-Karin Strömstedt och Ingela Andersson säger att de inte känner igen sig i Ferrys beskrivning och att de aldrig upplevt sig vara mobbade.

"Hela grejen är uppförstorad. Det har absolut inte varit tal om någon mobbning", skriver Andersson i ett sms till Expressen.

Expressen berättar också om ett utdrag i boken där Björn Ferry beskriver en situation där tränaren Wolfgang Pichler ska ha visat ett antal kosttillskott som han ville att de aktiva skulle äta för att kunna bli bäst i världen.

– Ingen åt det där. Men om jag inte satt ner foten så hade med stor sannolikhet alla tuggat i sig de där pillren. Mest troligt var det inget fel på dem. Men vi visste inte, säger Björn Ferry till Expressen och berättar att tillverkarna kontaktades och de kunde inte garantera att kosttillskotten inte innehöll något dopningsklassat ämne.

Men Ferry understryker i intervjun med Expressen att han ändå inte tror att Pichler försökte få åkarna att dopa sig:

– Nej. Absolut inte. Men han var inne på ett område han inte kunde något om.

Även andra ur ledarstaben får kritik i boken. Ferry skriver att det var åkarna som fick förbundskapten Staffan Eklund att sluta och att Jonas Johansson, Östersundsboende tränaren, numera för USA, inte höll måttet.

Björn Ferry tar också upp situationer med alkohol i samband med tävlingar i sin bok. Men förtydligar i intervjun med Expressen att när de firade en framgång med alkohol, så handlade det om ett glas vin, och inget vilt festande. De häftigare festerna var efter säsongsavslutningen.

Boken med Björn Ferry innehåller också en del episoder som hamnar "under bältet". Ett avsnitt som Expressen berättar om är under OS där Ferry träffar Charlotte Kalla, som var lite tät i näsan.

Han ska då ha tipsat om att onani är en metod som triggar i gång immunförsvaret och när han dagen efter fått beskedet av Kalla att hon var bättre ställt följdfrågan: "Vem tänkte du på?" och fått svaret ”Det behåller jag för mig själv”.