Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest för guideboken plus stadsvandring

I dag släpper Malin Palmqvist och Christina Svärdström sin alternativa guidebok till Östersund.

Och imorgon lördag ordnar de guidad stadsvandring.

Brutala hjärtekrossningar, dansminnen, men också ljuva barndomsord, brakande älgmöten och förstås Yran.

Det är några inslag i "Den dolda staden" som kamraterna Malin och Christina samlat in sedan de sjösatt sin idé om att kartlägga vanliga östersundares minnen av olika platser i staden.

Båda har jobbat på Yran och sommaren 2009 började de diskutera hur vanliga minnen skulle kunna bevaras - alla har vi privata kopplingar till olika platser.

En sorts etnografiskt samlande låg till grund när en första insamling inleddes vid vinterfestivalen 2010, då de även startade en blogg dit folk kunde skriva in personliga hågkomster.

Christina bidrar själv med ett minne daterat 1994 på cykelvägen mellan Bagarvägen och Östersemsvägen i Lugnvik:

"Sommaren mellan åttan och nian dumpade jag min highschool sweetheart. Vi satt på broräcket, han var uppriven och grät. Jag hade krossat hans hjärta. Han hittade en ny tjej två dagar senare."

det äldsat mninnet i boken är från 1927 och yngst är noig ett minne från kungens besök i september i år, då en kvinna gfick överlämna en gåva till drottningen.

Boken är på 112 sidor, har 108 platser och är i fickvänligt format så den går att ta med sig på egna vandringar för den sugne.

I dag, fredag blir det mingel när boken släpps offentligt på jazzköket vid en samling som börjar vid 15-tiden.

På lördag blir det stadsvandring utifrån boken.