Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Festen påminde om ett slagfält"

Polisen kommer att sätta in extra personal för att årets studentfirande ska avlöpa så bra som möjligt.

– Visst ska det firas, men det måste firas med förståndet i behåll, säger Bodil Hedin vid östersundspolisens ungdomsgrupp.

Det kan man inte säga om det firande som ägde rum vid scoutstugan på Frösön i fredags. Festen där spårade ut totalt med massor av nedskräpning, fylleri och narkotikamissbruk.

– Vi möttes av ett slagfält. Där fanns mängder med burkar, flaskor och annat skräp runt stuga. När vi frågade vilka som arrangerade festen fick vi inga klara besked. Vi tror att det rörde sig om en gymnasieförening, säger Hedin.

Under kvällen mötte polisen många studenter som visserligen var på gott humör men där många var alltför berusade av olika preparat.

– Vi träffade många som var på gott humör, de var glada, men tyvärr så var rätt många rejält påverkade av alkohol och med en tråkig attityd. Många hade inte åldern inne för att dricka alkohol. Några personer togs in för ringa narkotikabrott, i de flesta fall innehav av cannabis. Andra personer stod vid ett hörn och sniffade lustgas från en gräddsifon. Dessa personer rapporterade vi till socialtjänsten, berättar Hedin vidare.

Det var alldels för mycket folk på den festen enligt polisen.

– Där fanns folk utomhus och inomhus, säkert över 100 ungdomar totalt. Det var inte roligt att se, säger Hedin som hoppas att det fortsatta studentfirande ska ske under mer normala former och kanske med mer närvaro av föräldrarna.

Ett bra sätt att hålla koll är att som förälder vara "stand by" under kvällen och natten.

– Och varför inte ställa upp och hämta sitt barn efter att festen är slut, säger Hedin som nu ser fram emot torsdagens kortege av lastbilar på med studenter på flaken.

Där finns många regler att följa för att färden ska bli så säker som möjligt. På transportstyrelsen hemsida finns samtliga regler sammanställda. Polisen kommer inte att se genom fingrarna vad gäller årets flaktransporter.

– Vi ger dem en varning, men följs inte reglerna kommer vi stänga ner flaken. Det handlar om säkerhet både för dem och för omgivningen, säger Hedin.

Själva kortegevägen är lite oklar. Det som funkar för trafiken i övrigt kommer att avgöra färdväg. Vanliga trafikregler gäller.

– Och tänk på att busstrafiken måste få flyta utan problem, uppmanar Bodil Hedin.