Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festival med svenskt ska locka fler till bio

För att öka sin publik samt intresset för svensk film i stort satsar Bio Regina på en helsvensk filmfestival – mest bestående av repriser.

Annons

Fredag 21 mars inleds festivalen under vilken Bio Regina kommer att visa minst tre filmer per dag – fram till 27 mars.

– Vi kallar den för den största festivalen någonsin på stans minsta biograf, säger Johanna Gadd, nytillträdd biografföreståndare Bio Regina.

Under första festivalkvällen visas Sofia Norlins "Ömheten", Stefan Jarls "Godheten" samt Anna Odells mycket uppmärksammade "Återträffen".

– Många hann nog inte med att se den, så vi vill ge dem en chans till, säger Johanna Gadd.

"Godheten" har SVT valt att vänta med att visa, till efter valet, på grund av att filmen ses som ett politiskt ställningstagande.

Under lördagen har man brunchbio till Gabriella Pichlers "Äta sova dö" för att senare erbjuda nattbio med de två svenska skräckfilmerna "Vittra" och "Marianne". Till den senare får man även besök av regissören Filip Tegstedt.

I programmet finns även filmer som "Hotell", "Att skiljas", "En gång om året" samt dokumentären "De dansande andarnas skog". Samtliga filmer som hittills presenterats har tidigare visats på Bio Regina.

Hur ska man locka fler bio-besökare till biografen med gamla filmer?

– Vi fick ta det som var bokningsbart, och just nu var utbudet av svensk film tyvärr inte så jättelikt. Det gick heller inte att vänta med det hela, då utläggen ska redovisas sista mars. Jag hade hellre sett att det flyttats, men det fick vi inte. Jag vet inte varför det var så bråttom, säger Kenneth Hedin, före detta ordförande i Folkets Bio Regina.

Denna satsning på svensk film finansieras tack vare medel från Svenska Filminstitutet, och med summan 142 500 kronor tog Folkets Bio Regina även hjälp av en PR-byrå.

Festivalen blir i vilket fall det sista stora som händer i Bio Reginas lokaler i Gamla tingshuset, innan flytten till lokalerna på Prästgatan i vilka biografen Grand tidigare huserade.

– Vi lämnar gamla Regina med flaggan i topp. Detta är det sista stora vi gör innan gör skiljs från lokalen. Vi räknar öppna nya Reginas i mitten av maj, säger Johanna Gadd.

Festivalens hela program släpps senare denna vecka.