Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt vid ny pilgrimsled

Under högtidliga former invigdes en nyröjd pilgrimsled på onsdagen. Medverkade gjorde bland annat biskop Tuulikki Koivunen Bylund : – Jag är väldigt sugen på att gå leden nästa år vid pension, sade hon.

Leden är uppdelad i olika etapper, den kallas "Helgonleden", men heter egentligen Kårböleleden.

Sträckan börjar i Kårböle, går över Ytterhogdal, Överhogdal, Klaxåsen och Klövsjö för att sedan ansluta sig till Jämt-Norgeleden. Längsta sträckan är 32 km, kortaste är 5 km, så att man kan anpassa till sin egen dagsform.

Invigningen inleddes med en andakt i Överhogdals kyrka. Vikarierande kyrkoherde Torgny Larsson hälsade välkomna, och berättade om allt arbete som byalaget och andra lokala krafter har lagt ner, och att det var ett samarbete mellan Kårböle och Överhogdal.

– Pilgrimsvandring är nyttigt för hälsan, det ökar välbefinnandet, människan är skapad till att röra på sig, sade Torgny Larsson.

Han nämnde även att man kan pilgrimsvandra av religiösa skäl, eller bara för att uppleva skog och mark.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund tog vid, och sade bland annat att under pilgrimsvandringen kan man äntligen ge tid för gud att svara på de böner man bett i all hast, men aldrig fått tid att lyssna på svaret till.

Efter andakten klippte den lokala företrädaren Pirjo Rydén (kyrkvärd) bandet tillsammans med biskop Tuulikki Koivunen Bylund. Sedan vandrade alla gemensamt till hembygdsgården där det bjöds på ett digert kyrkkaffe, och lite symboliska gåvor till de som hade hjälpt till med det omfattande arbetet. Biskopen berättade att hon skulle gå i pension nästa år, och att hon var väldigt sugen på att gå leden då.

Varför ska man då gå på pilgrimsvandring?

– För att kroppen behöver det, själen behöver det, och framför allt naturen behöver det, sade Tuulikki Koivunen Bylund.