Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fetma dödar i förtid

Den som är måttligt fet dör två till fyra år tidigare än den som är normalviktig. Den som är väldigt fet förkortar livet med åtta till tio år.
Ännu en vetenskaplig studie visar vikten av att hålla vikten.

– Som vuxen kan det vara lättare att undvika viktuppgång än att gå ned i vikt när överflödskilona väl sitter där, säger Gary Whitlock, en av de forskare som ligger bakom en vetenskaplig genomgång av riskerna med att väga för mycket.

Slutsatsen är, föga förvånande, att övervikt och i synnerhet fetma ökar risken att dö i förtid i en rad sjukdomar.

Hjärtsjukdomar, stroke och andra blodkärlsrelaterade tillstånd, diabetes, påverkan på lever och njurar, cancer och lungsjukdomar finns på den dystra listan som presenteras i ett kommande nummer av medicintidskriften The Lancet.

Måttlig fetma, BMI på mellan 30 och 35, minskar rent statistiskt en persons medellivslängd med två till fyra år.

Svår fetma, BMI över 40 som motsvarar 117 kilo för en 170 centimeter lång person, förkortar livet med åtta till tio år – lika mycket som rökning.

Men den som kan låta vågen stanna på lätt övervikt har också mycket att vinna, enligt Lancet-analysen.

En person med ett BMI på 28 och som inte låter värdet öka till exempelvis 32 (motsvarande en viktuppgång från 82 kilo till 94 hos en person som är 170 centimeter lång) kan räkna med att leva två år längre.

– Att stanna i viktutvecklingen är mycket värt. Och att träna! säger Heléne Bertéus Forslund, dietist och forskare vid Sahlgrenska akademin. (TT)