Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fett skivkontrakt klart för erfarna rockrävarna

Först tackade multijätten EMI ja till projektet.

Men nedskärningar ledde till att det bolaget köptes upp och nu har ett skivbolag hos Sony skrivit kontrakt med nybildade supergruppen The Summit från Östersund.

– Vi skrev under kontraktet i veckan och första skivan släpps preliminärt i maj. Men vi planerar redan för en andra skiva, också den med helt nyskrivet originalmaterial.

Det berättar Björn Höglund, meriterad trummis som spelat såväl med glamrockarna Easy Action, som coverbandet Marmeladorkestern och högprofilerade folkrockarna Hoven Droven.

– Men här blir det ingen folkmusik, möjligen en skvätt americana med smak av Neil Young. Men tyngdpunkten ligger på 70-talsrock av typen Zeppelin, Kiss, Stones, Beatles och Journey.

Idén kom upp för ett par år sedan när Björn snackade med Mats Karlsson, gitarrist i 220 Volt, uppvuxen i Valla på Frösön, men baserad i Stockholm sedan många år. Mixen fullbordades med sångaren Michael Klemmé och basisten Lars Ericsson.

– Tanken var att sno ihop något snabbt och enkelt för att slippa långdragna projekt, som är det värsta jag vet.

Nu blev de inte så.

De fyra musikerna träffades visserligen och bollade idéer i rask takt. Låtarna skrevs och spelades in för över ett år sedan på olika platser i och kring Östersund.

– Vi hade kontakt med en kille på EMI som sa ja, de ville ge ut den. Men frågan blev liggande från i våras och så köptes de upp och vår kontakt försvann från bolaget.

Sedan i höstas har man i stället kontakt med bolaget Gain som ligger under Sony och bland annat gett ut Europe.

Och nu är saken klar.

Den första fullängdaren kommer ut i maj, bolaget har redan spikat ett par singelsläpp under våren, det finns färdiga videos inspelade som kommer i början av 2014.

– En gjorde vi i studion, en annan på Jamtli, det känns som bra grejor, säger Björn.

Michael Klemmé gör mycket material relaterat till Beatles, vars klangvärld också hörs på skivan, berättar Björn:

– Men det är lite som en hyllning till våra hjältar från 70-talet, utan att vi plankar något, det är helt vårt eget material.

Hårdrocken är tungt förankrad hos samtliga medlemmar, Lars Ericsson har en gedigen kärlek till Deep Purple, en uppskattning som även de andra delar.

Till första skivan skrevs 16 låtar varav elva finns med på skivan, men det material som inte kom med då lär inte hamna på nästa skiva:

– Nä, man vill ha fräscht material på tvåan. Vi kör efter principen att det ska vara enkelt och snabbt hopkommet, det ger bättre attack.

Björn, Michael och Mats har skrivit musiken och Björn nästan alla texter:

– Det är flera politiska saker om både Sverige och USA, men lite hjärta och smärta också, förstås

Några spelningar är inte inplanerade än:

– Det kommer, men vi har inte familjeliv som tillåter att man ligger ute långa perioder för att bygga en publik. Vi ska spela live, men vi ska göra en andra platta först innan vi kan fokusera på den biten.