Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

fgh

Det är mycket ovisst om Ragunda kommer att ha råd att bygga det nya äldreboendet i Hammarstrand i egen regi. I budgetförslaget för nästa år finns inga pengar reserverade trots att en upphandling nu är gjord.

Under planeringsstadiet har en trolig byggkostnad för Björkhammars nya äldreboende med 60 platser uppskattats till 100 – 130 miljoner kronor.

Anbudsöppningen sker nu i dagarna.

– Det är först då vi vet prislappen på det här bygget. Därefter får vi ta ställning till hur vi ska lösa det här, säger kommunalrådet Terese Bengard (S).

Det är dock ställt utom allt tvivel att det här byggprojektet blir ett av de största som kommunen i så fall genomfört. Det kommer dessutom i ett läge då kommunens egen ekonomi är ytterst ansträngd.

Kommunen har i dag räntekostnader på runt 6,5 miljoner kronor på sina lån. Skulle det nya äldreboendet byggas i egen regi ökar den årliga kostnaden i form av avskrivning och räntekostnad med drygt 11 miljoner kronor.

Alltså en ökning till minst 17,5 miljoner kronor.

En mycket tung post med tanke på att nästa års budget med oförändrade ramar endast ger ett plus på 3,6 miljoner kronor.

Från oppositionens sida är man därför beredd att ta strid för att ett alternativ med äldreboendet i privat regi ska utredas.

Både Bo Bergström (AfR) och oppositionsrådet Mikael Westin (C) driver den linjen. Båda anser att det är värdefullt att få en sådan kostnadsjämförelse men även som en konkret lösning mot bakgrund av kommunens ansträngda ekonomi.

– Ska kommunen ha råd att bygga kommer mycket omfattande strukturella förändringar i kommunens verksamhet att krävas. Då måste vi göra en omfattande översyn av hur vi ska ha med allt i framtiden, både skolor och inom vården, säger Mikael Westin.

Socialdemokraterna har dock vid upprepade tillfällen ställt sig helt avvisande till att vården ska drivas i privat regi. Enligt kommunalrådet Terese Bengard vilar detta ställningstagande på ideell grund.

– Det är dags att släppa på ideologin i den här frågan, anser Mikael Westin.

Det är i dagsläget oklart när det avgörande beslutet om det nya äldreboendet i Hammarstrand ska fattas.