Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fi: Vi vidgar demokratin

Feministiskt initiativ växer så det knakar. Vi är nu över 20 000 medlemmar som vill vara med och låta feministerna ta plats i riksdagen och i kommuner och landsting.

Vi är nu ett stort parti bland de andra, samtidigt som vi fortfarande helt drivs av ideella krafter. Vi får inget partistöd som de andra partierna, därför saknar vi både pengar, personal och kontor.

I det kommande valet får vi inte heller våra valsedlar utdelade som de andra får. Detta är vår största utmaning 14 september.

Vi är många som vill ha förändring och Feministiskt initiativ har blivit den folkrörelse som nu går till val på ett feministiskt och antirasistiskt mandat. Vi vidgar demokratin med en genomgripande politik mot alla former av diskriminering.

Med fler antirasistiska feminister i maktens rum kommer vi att utmana de gamla ideologierna i riksdagen. Diskriminering, sexism och rasism kan inte härledas ur klassförtryck och kapitalism. De kan förstärkas av dem, men försvinner inte nödvändigtvis med ett socialistiskt samhälle.

Inte heller liberalism, med fokus på individens rättigheter, räcker för att möta strukturell ojämlikhet. Lönediskrimineringen finns i alla lönekategorier. Mäns våld mot kvinnor, andra män och HBTQ-personer finns i alla samhällsklasser.

I EU-valet röstade 5,5 procent av väljarna på Feministiskt initiativ. Detta som ett resultat av en längtan, kanaliserat i ett engagemang för en ny dimension och en annan dagordning i politiken.

Samtidigt går det inte att sticka under stol med att det spelade en stor roll för oss att vi i EU-valet fick valsedlar både tryckta och distribuerade till alla vallokaler.

I valet 14 september kommer det inte att vara så. Där har vi själva fått bekosta trycket av våra valsedlar som vi nu alltså själva ska dela ut i alla vallokaler i hela Sverige. Detta för att vi inte fick över 1 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet.

Under valrörelsen behöver vi nu också, vid sidan av att berätta om vår politik, informera om hur en röstar på Feministiskt initiativ om det saknas valsedlar.

Om våra förtryckta valsedlar inte finns i en vallokal så ska du ta en blank valsedel och skriva ”Feministiskt initiativ” på den – men inget annat för då kan din röst bli ogiltig.

Men vi låter inte de demokratiska bristerna i valsystemet hindra oss. Nu är tiden inne. 2014 kommer bli ett historiskt år, det är nu som ett feministiskt parti på egen ideologisk grund tar plats i ett nationellt parlament.

Var med du också! Det är nu det händer – tillsammans skriver vi historia.

Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson

talespersoner för Feministiskt initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel