Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fia Gulliksson om doktorsutnämningen: "Trodde det var dolda kameran"

Matprofilen Fia Gulliksson är hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Hon hoppas att utnämningen ska ge henne möjligheten att sätta fokus på det mjuka.

– Hårda värden, ekonomi och siffror – de är mätbara. Det är oerhört svårt att mäta betydelsen av kultur. Därför är det bra att det uppmärksammas av akademin vad arbetet med gastronomi betyder för Östersund ur ett socialt och kulturellt perspektiv, säger hon.

Fia Gulliksson berättar att hon är rörd och stolt över att ha utsetts till hedersdoktor i sitt ämne. Att hon hamnat i samma sällskap som bland andra Kim Anderzon och Kerstin Ekman gör inte saken sämre.

– Jag har inte riktigt trott att det var sant. När dekanen ringde för ett par veckor sedan trodde jag att det var dolda kameran. I går när de ringde och sa: "I morgon går vi ut med ett pressmeddelande så insåg jag att det verkligen skulle hända, säger hon.

Just nu är Fia Gulliksson i färd med att planera för Unescos besök i Östersund i september. Evenemanget Creative Östersund är en del av Unescos Creative Cities Network årsmöte. För Fia Gulliksson är det ett sätt att få mjuka och hårda värden att hjälpas åt att nå ett gemensamt mål. Något hon arbetat med i 25 år. Nu har Fia Gulliksson fått en doktorstitel och några hon vill tacka för stödet på vägen.

– Erik-Widar Andersson var verksamhetschef vid Jämtlands Institut för Landsbygdsutveckling. Han anställde mig på deltid för att sätta Jämtland på kartan. Sedan har vi Sanna Palomaa som då jobbade på Länsstyrelsen. De vågade tro på mig. Utan dem hade jag inte varit här i dag.

– Nu vill jag inspirera unga människor och byråkrater att våga vara kreativa, säger hon.

Läs mer:

Fia Gullikssons nya fina utmärkelse: Blir hedersdoktor på Mittuniversitetet

Internationell satsning på länets mathantverk

Ledare: Östersunds kommun - en falsk medgångssupporter