Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fia Gulliksson vädjar till landstingspolitikerna

I dag fattar landstingsstyrelsen beslut om att förända tillagningen av mat på sjukhuset. Det har fått den lokala matprofilen Fia Gulliksson att reagera.
– Snälla, gör inte det, skriver hon i ett brev till politikerna.

Landstingsstyrelsen ska i dag besluta om sjukhusköket ska gå över till Cook Chill, vilket innebär att maten kyls ned efter tillagning och sedan värms i mikrovågsugn på avdelningarna. ÖP har tidigare skrivit om förslaget som fått hårt kritik. Landstinget räknar med att kunna spara 14 tjänster på förändringen. När frågan var upp i landstingsstyrelsen förra gången blev det återremiss. Förslaget ska nu vara kompletterat med en konsekvensanalys.

Inför mötet har Fia Gulliksson skrivit ett brev till landstingsstyrelsens ledamöter och till landstingsdirektören. Så här skriver hon: "Det har kommit till min kännedom att landstingsstyrelsen i morgon avser att ta beslut om en omfattande förändring gällande maten för patienter med flera inom landstinget som du som Landstingsdirektör har gett som förslag. 

Snälla, snälla gör inte det! Det är verkligen tvärt emot de tankar du med flera har för regionens hållbara utveckling. Som en sann gastronom vill jag nu uttrycka hur enormt kortsiktigt och ohållbart Ni tänker i frågan. De sociala-, kulturella, gröna, lokala aspekterna finns överhuvud taget inte med i tankegångarna."

I brevet tar hon också upp att god mat leder till snabbare tillfrisknande och föreslår att landstinget i stället ska satsa på maten. "Då kommer ni att på sikt spara pengar, få friskare medborgare, gladare bönder, bli attraktivare och tillsammans skapar vi då en hållbar framtid."

Landstingsstyrelsen fattar beslut i eftermiddag.