Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fia Gullikssons nya fina utmärkelse: Blir hedersdoktor på Mittuniversitetet

Profilen Fia Gulliksson får den hedervärda titeln för sin framgångsrika karriär som matkreatör och entreprenör. Hon får sällskap av bland annat Lars Lagerbäck och kulturpersonligheten Kjerstin Valkeapää.

Det är en rad personer som utsetts till hedersdoktorer vid Mittuniveristetet.

Lars Lagerbäck har fört Island till sitt första fotbollsmästerskap, EM i Frankrike, som startar nästa vecka. Men det är för sina meriter i det svenska landslaget som han nu utses till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Lagerbäck, som är bördig från Ånge kommun, är den förste att föra herrlandslaget till fem slutspel i rad i VM och EM, från 2000 till 2008.

"Med en ledarskapsfilosofi som innebär att vara kommunikativ och öppen samt att ge spelarna ett stort eget ansvar, har hans ledarskap lett till stora framgångar. Därför är han en viktig inspirationskälla, också för utbildnings- och forskningsledare inom akademin", skriver Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Lagerbäck och fyra andra personer som utsetts till hedersdoktorer ska installeras den 14 oktober vid Mittuniversitetets akademiska högtid i Östersund.

Nya hedersdoktorer vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Fia Gulliksson är en framgångsrik matkreatör och entreprenör som förenar hög gastronomisk kvalitet med ett starkt hållbarhetsperspektiv. Hon utsågs 2010 till Jämtlands matambassadör och hon har skapat en rad projekt och hållbara varumärken som bidrar till regionalutveckling och som sätter Jämtlands län på kartan. Genom sitt passionerade och kreativa engagemang för resurseffektiv och hållbar utveckling är hon en inspiratör för universitetets forskning och utbildning.

Bengt Klefsjö är professor emeritus vid Luleå tekniskauniversitet och en tongivande pionjär inom kvalitetsområdet både nationellt och internationellt. Han erhöll Sveriges andra professur i kvalitetsteknik 1990 och har publicerat en stor mängd vetenskapliga artiklar och är medförfattare till ett 20-tal läroböcker på området. Han har flera gånger fått utmärkelserför sitt inspirerande och engagerande sätt att undervisa och var en mycket värdefull kraft när forskarutbildningen i kvalitetsteknik etablerades vid Mittuniversitetet.

Lars Lagerbäck, bördig från Ånge kommun, är den enda svenskafotbollstränare som fört herrlandslaget till fem stora slutspel i rad, VM och EM. Han har visat prov på kvalificerat och professionellt ledarskap i en avvärldens mest utövade sporter. Med en ledarskapsfilosofi som innebär att vara kommunikativ och öppen samt att ge spelarna ett stort eget ansvar, har hans ledarskap lett till stora framgångar. Därför är han en viktig inspirationskälla, också för utbildnings- och forskningsledare inom akademin.

Nya hedersdoktorer vidFakulteten för humanvetenskap

Elizabeth Kendall är en välmeriterad professor vid Griffith University i Australien med forskning inriktad mot att utveckla system för rehabilitering av människor med allvarliga skador, funktionshinder eller kroniska sjukdomar. Hon har under snart 15 år på olika sätt bidragit till Mittuniversitetets verksamhet och stärkt framför allt forskning och utveckling på Avdelningen för hälsovetenskap. Bidragen har varit betydelsefulla för att stärka avdelningens forskning, dess finansiering och samverkan med det omgivande samhället och med andra forskargrupper.

Kjerstin Valkeapää, Mittådalen i Härjedalen, är en kulturpersonlighet som på många sätt aktualiserar den samiska kulturens viktiga roll i dagens samhälle. Hon gör det genom att arbeta med både kommersiella och ideella arrangemang samt som inspiratör för andra. Med en stark passion, hängivenhet och engagemang har hon lyft den samiska kulturens centrala roll för regionens historia och utveckling. På så sätt har hon bidragit till regionens samhällsutveckling och till att öka medvetenheten om regionen där Mittuniversitetet verkar.