Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fia och Kajsa-Tuva satsar på jazzkrog tillsammans

Matambassadören Fia Gulliksson vill satsa på krog igen. Om allt går vägen öppnar Jazzköket i höst i Östersund, ett nytt koncept för umgänge, mat och musik där konstnären Kajsa-Tuva Henriksson står för inredning och jazz-klubb.

När Fia Gulliksson sålde familjerestaurangen Brunkullans krog i Östersund lovade hon att inte ge sig in i restaurangbranschen igen så länge momsen låg kvar på samma nivå.

– Jag hade 67 stycken olika leverantörer, många var lokala, men det gick inte att jobba med mat på det viset så länge momsen låg på 25 procent. Det gick inte att ta betalt. Men nu är den på 12 procent.

Med andra ord; Fia Gulliksson har ändrat sig. Hon har nappat på en idé som Kajsa-Tuva Henriksson fick när hon ärvde sin pappa Staffan Werners hela skivsamling. Tredje partnern är kocken Stoffe Andersson som ska laga mat tillsammans med Fia.

Tanken är att öppna Jazzköket - The Social Style, i före detta Potatisbarens lokaler på Prästgatan. Restaurangen hette Tuttis Confetti ett tag efteråt men nu står lokalen helt tom sedan ett år tillbaka.

– Det ska bli sjukt kul om allt går vägen. Jag har saknat ett ställe som erbjuder musik. Ett kulturhus helt enkelt, säger Fia Gulliksson.

Idén bygger på lagad mat tre kvällar i veckan. Rustik mat i form av kanske hellre grytor än smakmenyer. Fia och Stoffe Andersson har tänkt sig att dela på matlagningen. Sedan tillkommer en tredje ingrediens; konstnären Kajsa-Tuva Henriksson.

Hennes pappa Staffan Werner, advokat i Östersund, gick nyligen bort. Han hade samlat jazzskivor sedan han var nio år och Kajsa-Tuva ville varken slänga eller sälja samlingen, berättar hon. I stället fick hon idén till Staffes Jazzklubb, en ideell förening där pappans skivor bildar den idémässiga basen men där en scen för jazz och annan musik byggs upp på restaurangen.

– Det finns ju inget jazz-hak i Östersund. Gästerna ska kunna spela sina egna skivor också och vi har tänkt inreda restaurangen som ett vardagsrum, säger hon.

The Social Style, vad är då det? Jo, ingen ska kunna boka bord för två och sitta i ett hörn och uggla. Bokar man bord får man finna sig i att dela samvaron med andra. Bokar man bord får man dessutom finna sig att bli fadder för restaurangens framtida bisamhälle.

– Man gynnar biologisk mångfald, förklarar Fia Gulliksson som också nästa vinter kommer att leda radions populära matlagningsprogram Meny.

För den som undrar vad jazzköket egentligen är bjuds ett smakprov under Yran-lördagen då Östersunds-tältet gästas av jazzklubben. Kommunens tält c/o Östersund, har inretts av Kajsa-Tuva och hennes man Kåre.

– Det blir Staffes jazzklubb där, säger hon.

Sedan dröjer det tills i höst om alla tillstånd blir klara innan den riktiga klubben sätter igång.