Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick inte åka ambulans

En man i Härjedalen nekades ambulans och fick åka bårtaxi med svåra smärtor till Östersunds sjukhus.

Annons

Mannen opererades i april 2012. Fyra veckor efter operationen fick patienten en brännande smärta över urinblåsan, blev kissnödig och upptäckte att det var stopp.

Fyra veckor efter operationen fick patienten en brännande smärta över urinblåsan, blev kissnödig och upptäckte att det var stopp.

Ambulans kontaktade och efter samråd beslutades att patienten skulle åka bårtaxi till Östersunds sjukhus. Patienten fick vänta i 50 minuter på transport och blev därefter lagd på en bår i taxin. Under transporten var patienten yr, hade svår smärta och svimmade vid ett flertal gånger.

Efter operationen informerades patienten av läkare om att det var ett blodkärl som stod öppet och pumpade ut blod i urinblåsan. Patienten menar att han inte blev korrekt opererad och att han felaktigt fick ha kateter en vecka efter operationen med efterföljande urinvägsinfektion. Även gjordes en felbedömning av ambulanspersonalen när patienten fick åka taxi till Östersunds med svåra smärtor.

Inspektionen för vård och omsorg finner inga brister i handläggningen av patienten. De åtgärder som vidtogs bedöms som adekvata.

Av det skälet anser IVO att ingen kritik ska riktas mot vare sig berörd verksamhet eller enskild hälso- och sjukvårdspersonal vid kirurgkliniken.