Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick ro avsluta bok i Härjedalen

Författaren Mikael Espling mötte sina läsare i Sveg i fredags och berättade om debutboken "Sailors Grave".
– Den bygger på en verklig händelse, säger Mikael.

Titeln "Sailors Grave" syftar på den klassiska sjömanstatueringen, spridd över hela världen, med speciella symboler som var och en har sin betydelse. Boken, som kom ut i år, handlar om Markus som mönstrar på ett fartyg som nyutexaminerad andre styrman. Den beskrivs som en "dramatisk roman" i sjöfartsmiljö. En miljö som Mikael Esping väl känner till.

– Idén fick jag redan för tio år sedan och ursprunget är en verklig händelse på ett fartyg. Ett fartyg som jag själv faktiskt seglat på, fast inte vid den händelsen, berättar Mikael Esping, till vardags överstyrman hos ett norskt rederi.

– Det är enkelt att göra research när det finns en verklig händelse i botten. Strukturen finns kvar, sedan har jag klätt den med andra färger, säger författaren.

Det är Mikael Espings debutroman men han har publicerat flera noveller tidigare och innan han gick till sjöss var han journalist på Sveriges Television.

– Efter 20 år där bestämde jag mig för att nu får det vara nog, nu vill jag göra det jag alltid drömt om, gå till sjöss.

För två år sedan flyttade han till Glissjöberg och det blev ett lyft för författarkarriären.

– Jag fick en helt annan ro här att slutföra manuset på ett bra sett. Det kortade tiden för slutförandet av romanen med säkert ett år, säger Mikael Esping som tyckte det var roligt att möta läsare på fredagens bokpresentation på bokhandeln i Sveg.

– Det blev flera spontanköp och många var nyfikna.

Blir det flera böcker?

– Jo jag har redan börjat på en ny bok. Det är en liten avstickare men den utspelar sig också i sjöfartsmiljö. En rövarhistoria som bygger på en verklig händelse. Och sedan vette hundan om det inte blir en bok om Härjedalen också.

Bygger den också på en sann historia?

– Nej, det blir nog bara ljug, skrattar författaren och sjömannen Mikael Esping.