Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick vägen med sig till jobbet

Ingemar Züchner trodde inte sina ögon när han klev ur bilen på jobbet på torsdagsmorgonen. På däcken satt ett centimetertjockt lager med smetig vägbeläggning.

De senaste dagarnas värmebölja ger upphov till märkliga händelser. En mindre lustig sådan drabbades Ingemar Züchner av på torsdagsmorgonen.

– Jag åkte från Ytterhogdal till jobbet i Sveg som vanligt. Vägen fick ny beläggning i början av sommaren och visst har jag hört stensprut mot hjulhusen flera gånger men i morse var det värre än vanligt, berättar Züchner.

Värmen har gjort att den smetiga beläggningen trängt sig upp genom det skyddande gruslager som lagts ovanpå och svarta spår syns överallt där bilar åkt in på parkeringar eller i korsningar.

– Visst förväntade jag mig lite tjärfläckar i hjulhusen men när jag tittade på däcken så trodde jag inte mina ögon. Det såg ut som de hade smält men när jag kom lite närmare såg jag att det fastnat ett centimetertjockt lager med beläggning. Alla fyra däcken var mer eller mindre täckta, bara på några ställen fanns det lite mönster, säger Ingemar Züchner som inhandlat däcken i början av sommaren.

– Inte vet jag hur man ska få bort det här. Antagligen är de väl förstörda, funderar han.

Under förmiddagen försökte Züchner få fatt på någon ansvarig för väghållningen.

– Svevia hänvisade till Trafikverket och där fick jag svaret att jag skulle skicka in en skadeanmälan. Det kunde ta några månader innan den var behandlad. Den jag pratade med påpekade att det var sådant som kunde hända när det var tropisk värme men när jag åkte vid 06-tiden i morse var det ju bara 15 grader, det är väl ingen tropisk värme men tydligen var det rätt temperatur för att sörjan skulle fastna på däcken, suckar Züchner.

Vid lunchtid hade besvären med den kletiga vägen gjort att någon tagit beslutet att sanda vägsträckan på E45 mellan Sveg och Ytterhogdal och underlaget blev något torrare.

Läs mer:

Insändare: Nu är måttet rågat

Samma visa varje vår - och i år är vägarna värre än vanligt

Bit för bit blir grusväg till asfalt