Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick vänta nio timmar med propp i benet

Benno Alander, 73, från Lugnvik, drabbades av blodpropp i benet för en tid sedan. Han fick vänta i nio timmar på akuten innan han fick den hjälp han behövde.

– Jag var upprörd och förbannad. Så där länge ska man inte behöva vänta, säger han.

Benno Alander hade smärta i ena benet och det syntes också att något var fel. Han berättar att det såg ut som att det låg en prinskorv under huden på ena låret och han kontaktade hälsocentralen i Lugnvik och fick besked att han kunde komma dit direkt. Han fick en akutremiss och uppmanades att först ta sig till röntgenmottagningen på Östersunds sjukhus. En stund senare var röntgensvaret klart och han klev in på akutmottagningen, så långt hade allt flutit på bra. Det var nu den långa väntan började.

– Jag gick in på medicinakuten och där var det 25 personer som väntade. Det var fullt och jag fick lägga mig och vila i ett fikarum.

Benno har haft blodpropp tidigare och den långa väntan präglades av en viss oro och en hel del irritation.

– Jag hade ont i låret, det var värk och kramp. Och jag vet ju att om proppen lossnar så kan den ge sig iväg när som helst.

Efter nio timmar fick han träffa läkare och då gick allt snabbt och enkelt.

– Undersökningen på röntgen var ju klar och det var helt klart vad det var för fel. Vi pratade lite och så fick jag ett recept på varan, som jag hämtade på apoteket.

Benno Alander mår bra i dag, men han är mycket kritisk till den långa väntetiden på akuten som han upplevde den där dagen i slutet av februari. Han har också reagerat på den officiella statistiken över väntetiderna. Nyligen presenterade Socialstyrelsen en sammanställning, som visar att den totala vistelsetiden på akutmottagningen i Östersund är drygt tre timmar i genomsnitt och att väntetiden till första läkarbedömningen är 1 timme och 15 minuter. Benno ifrågasätter de siffrorna, de speglar i alla fall inte den situation han upplevde.

– När det är hög beläggning borde man kunna ta in fler läkare. Det var två AT-läkare på 25 patienter när jag var där. Det borde vara tre eller fyra läkare till som kan hjälpa till. När man kommer in så borde man kunna bli omhändertagen på en timme. Eller två timmar. Max.

Benno talade med andra patienter och en del hade väntat ännu längre. Han såg hur hårt personalen jobbade och han skyller inget av väntetiden på dem.

– Det är systemet som det är fel på. Någon måste vakna till tycker jag.