Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filippinerna: Evakuering inför tyfon

Tyfonen Hagupit har börjat piska östliga kustområden i Filippinerna, där tusentals människor dog i ett monsteroväder i fjol.
Tiotusentals människor flyr nu kuster och jordskredskänsliga delar av landet.

Områden som fortfarande är under återuppbyggnad efter 2013 års kategori 5-tyfon, Haiyan, kan ligga i skottlinjen igen enligt den lokala väderlekstjänsten.

Haiyan är ett av de kraftigaste oväder som har nått land i modern tid. Omkring 7 000 människor dog eller räknas som saknade efter tyfonen. Över 4 miljoner människor blev hemlösa eller fick skador på sina hus när ovädret dundrade in över centrala Filippinerna i november 2013.

Hagupit rörde sig på fredagen sakta över havet, cirka 40 landmil sydöst om Filippinerna. Vindhastigheten uppgick till hela 60–70 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32 meter per sekund.

Ovädret väntas nå land i provinserna Östra Samar och Norra Samar på lördagseftermiddagen lokal tid. Stormvågorna kan nå upp till 5 meter, varnar väderlekstjänsten. Östra Samar och ön Leyte drabbades hårdast av Haiyan. Där bor omkring 25 000 människor än i dag i tält och andra provisoriska bostäder och är särskilt sårbara för nya väderkatastrofer.