Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Film anpassad för blinda i Tännäs

Under helgen har filmfestivalen i Tännäs rullat på dygnet runt. Som vanligt har det varit gott om besökare vilka har trivts fint med att sitta och kolla på filmer i massor.

Tännäs filmfestival arrangerades för 24:e gången och det mesta talar för ett jubileum nästa år. Det starka programmet har gjort att publiken kommit. Att biografen har digitaliserats gör det hela mycket enklare för arrangörerna.

– Det finns många filmer som är intressanta, vi kommer nog att gå på ganska många, berättade Kristoffer Saengsee-Eskilsson och Frida Bruman.

I år hade Tännäs även en länspremiär, filmen Jag ser dig, en dokumentär om tonårstjejen Rena som är blind. Regissören Sylvelin Måkestad fanns på plats om berättade om hur hon tänkt för att anpassa filmen för syntolkning.

– Filmen väcker frågor om identitet, utanförskap, normer, värderingar och hur det är att leva som ung och blind i Sverige, berättar Måkestad.

Jag ser dig är den första filmen i Sverige som har syntolkats för biograf med den nya digitala tekniken. Det innebär att Sveriges 120 000 synskadade nu har möjlighet att uppleva film på bio. Allt som biobesökaren behöver är en smartphone med öronsnäcka.

– Via en app laddar man ner ett syntolkningsspår särskilt framtagen för filmen. Den sätter man sedan igång samtidigt som filmen startar. Ljudet från filmen synkas med syntolkningen i telefonen, förklarar Sylvelin Måkestad.

– Men om en seende ska använda syntolkningen bör de blunda för att få rätt känsla, annars blir det lite tårta på tårta, säger hon.

Som vanligt visades även en hemlig film, det var Hallonbåtsflyktingen som har biopremiär den 10 oktober.

– Det är roligt att kunna ha en förhandsvisning. Filmen visades endast till de som hade festivalkort och då finns en möjlighet att få en förhandsvisning, berättar Åsa Evertsdotter som är en av alla ideella krafter som arbetar med Tännäs filmfestival.