Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Morran och Tobias" drar storpublik

"Morran och Tobias – som en skänk från ovan" med Robert Gustafsson och Johan Rheborg står för den största öppningen för en svensk film i år, skriver Nordisk Film i ett pressmeddelande.

Annons

Efter premiären i helgen har filmen setts av nära 90 000 personer, vilket gör den till den mest sedda svenska filmen på bio i år. Det är också den största öppningen i år för en komedi på bio. Filmen ligger tvåa på biotoppen, strax efter superhjältefilmen "Doctor Strange".

Johan Rheborg  och Robert Gustafsson.

"Vi är otroligt glada och stolta att så många har sett vår film sedan premiären", säger Emma Nyberg, en av filmens producenter, i ett pressmeddelande.

Men även om biopubliken tycks gilla filmen har kritikernas mottagande varit betydligt svalare. Både Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio har satt bottenbetyg på filmen, och DN:s Hynek Pallas skriver att det är "svårt att finna ord för hur dåligt det är". SVT, Expressen och Aftonbladet är mer generösa och delade ut treor vid premiären.

Tidigare i höst visade statistik från Svenska Filminstitutet att årets biosommar var den sämsta för svensk film under hela 2000-talet. Bara drygt 16 000 personer såg en svensk film under perioden juni–augusti.

Annons