Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmer om actionsport visas på festivalen Elixir

Det handlar om att lämna sin bekvämlighetszon. Att se filmer om alpinism, klättring och ultralöpning kan ge tittaren kicken att våga prova något nytt.

Annons

Det menar Emil Sergel, frilansfilmare och initiativtagare till filmfestivalen Elixir - actionsporternas filmfestival.

– Jag ser själv sådana här filmer för att bli peppad att komma igång. Sen kan det vara att man kanske ger sig ut och tältar för första gången eller går en buggkurs. Syftet är att bli inspirerad.

34-årige Emil Sergel kommer från Hackås men har numera sin bas i Göteborg. Det var för fem år sedan han fick idén om att skapa en ny filmfestival med actionsportfilmer. I fjol var första gången filmfestivalen visades i Östersund.

– Är det någon stad i Sverige där det finns väldigt mycket outdoorfolk så är det i Östersund, menar Emil Sergel.

I år visas sex stycken filmer. Alla är mellan 9-37 minuter långa och de handlar bland annat om en kvinnlig klättrare, en ultralöpare, ett uppmärksammat bråk på Mount Everest och om surfning i Ryssland. Filmerna hittar han via sitt stora nätverk av filmfotografer och genom att titta mycket på olika filmer om actionsport själv.

– Nu, efter fem år, börjar jag märka att folk vet vad Elixir är och får ganska mycket tips på filmer till exempel via sociala medier, säger Emil Sergel.

Han hoppas att inte bara friluftsmänniskor, eller "gore-tex-människor", som han kallar dem, kommer till filmfestivalen.

– Egentligen är den för alla. Av erfarenhet vet jag att de mellan 15-40 år lockas mest. Men jag hoppas att det kommer allt från barnfamiljer till äldre.

Själv är Emil Sergel på väg att lämna sin bekvämlighetszon rejält. Han har sålt lägenheten i Göteborg och planerar att bo fyra månader i en surfbuss i sommar.

– Jag ska åka runt i Skandinavien och surfa. Jag har inga bestämda planer vart, jag tänker åka dit det inte regnar.

Elixir arrangeras på Storsjöteatern 16 april.