Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filminstitutet backar om krav på stipendiaters"normkreativitet"

Svenska Filminstitutet backar om kravet att gå en utbildning i ”normkreativitet” för att få filmstöd, skriver SVT Kulturnyheterna. Kravet uppkom som en reaktion på metoo-rörelsen förra året.

Filmbranschen har riktat hård kritik mot kravet och sagt att det är en politisk styrning av branschen. På längre sikt skulle det kunna innebära begränsningar av den konstnärliga friheten och yttrandefriheten, enligt kritikerna.

Enligt Eva Hamilton, ordföranden för branschorganisationen Film och tv-producenterna, skulle ett krav på genuscertifiering kunna "öppna dörren" för politisk styrning i framtiden om exempelvis en annan regeringskonstellation tar över.

– Filminstitutet vill väl. Men det gick lite fort i krisen efter metoo där man ville visa handlingskraft, säger Hamilton till SVT.

I stället för endagsutbildningen i normkreativitet kan annan kunskap om arbetsmiljö och jämställdhet räknas in för att få ekonomiskt stöd.

TT