Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmkurs sätt att hitta fritidsaktiviteter

18 ungdomar går just nu filmkurs hos Filmpool Jämtland. Gemensamt för alla kursdeltagare är att de är ensamkommande flyktingar.

Ett bombplan i luften, en granatkastare på marken, en helikopter som skjuts sönder. En avslutande mening: ”Krig är inte bra”. Det är en av de animerade filmer som just nu skapas på Filmpool Jämtland.

18 ungdomar går filmkursen, de är alla ensamkommande flyktingar.

– Det märks ju tydligt vad som påverkar dem, säger Eva Aspling, verksamhetsledare på Filmpool Jämtland, när hon visar bordet där krigsscenen är uppbyggd med modellera.

– Animering är tacksamt, för man kan berätta mycket utan att utsätta sig själv, fortsätter hon.

Kursen är ett samarrangemang mellan filmpoolen, Integrationsservice och Projekt Fritid. Det sistnämnda är ett nytt projekt i Östersunds och Bräckes kommuner som syftar till att hjälpa nyanlända barn och ungdomar att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter.

– De flesta älskar att spela något, syssla med sport. Men det kan vara svårt att hitta rätt förening och de flesta behöver en kompis som kan visa vägen till en aktivitet. Att vara här på filmpoolen kan ge dem ett nytt verktyg att se vad de vill göra, säger Sepideh Razavi, projektledare för Projekt Fritid.

Under filmkursen får ungdomarna skapa en animerad film via ett program på Ipads. De fotar, filmar, skapar och spelar in ljud. Resultatet blir en kortfilm. Syskonen Arsema, Alex och Yafet Matewos från Eritrea ska precis till att spela in ljud till sin film. I filmen har de ritat bokstäver som, när man drar streck mellan dem, blir till en gris.

– Nu ska vi säga bokstäverna, det blir en gris, säger Arsema Matewos.

Hon berättar att de tre syskonen bor tillsammans på Körfältet. Den här veckan går de filmkurs. Nästa vecka ska de titta på Storsjöcupen.