Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmprojekt ger Beppe Wolgers filmer nytt liv

En film som delvis baseras på Beppe Wolgers gamla Super 8-filmer var av idéerna som fick tummen upp av en jury i onsdags. TEXT+TV

I onsdags arrangerade Filmpool Jämtland och projektet Mid Nordic Film, en uttagning till Mid Nordic Film Prize. Av de sammanlagt 13 filmidéerna som presenterades, gav juryn tre filmare möjligheten att visa sina idéer på Minimalen filmfestival i Trondheim.

Varje filmskapare hade sju minuter på sig att övertyga juryn, vilken sedan ställde frågor i cirka 10 minuter.

Först ut var Anna Erlandsson, som visade upp två idéer. Den ena har namnet "Casata passionata", som ska handla om passion. Anna visade även upp en halv minuts material ur filmen, som än så länge saknar ljud.

– Mitt mål är att få visa den på Göteborgs filmfestival, sa Anna.

Och hennes filmidé såg juryn direkt möjligheter i:

– Den har internationell potential, sa Eva Aspling.

I Trondheim tävlar tolv projekt om två priser; förstapriset på 70 000 och ett andrapris på 30 000. Dessutom får vinnaren ett teknikstöd motsvarande 30 000 kronor. Vinnaren har sedan ett år på sig att göra idén till en färdig film i valfri genre med en maxlängd på 28 minuter.

– Vi i juryn bedömer genomförbarhet, och vill bland annat veta vad man vill berätta med sin film.

Medie-läraren Lasse Pettersson var en av juryns medlemmar:

– Det måste även finnas ett allmänt intresse att se filmen, sa han och fortsatte:

– Det är kul med folk som vågar göra annorlunda saker, och det vore roligt om någon oetablerad filmare kom med.

Gert Andersson, som har bakgrund som både skådespelare och jordbrukare, vill göra en film om "kreativitetens brännande baksida".

– Jag ställer frågan vad som gör ett lyckat konstnärskap – och att samma strävan genom flera generationer kan ge olika resultat, sa Gert.

Kortfilmsregissören Susanna Sjöblom har nyligen flyttat till Stugun från Göteborg, och hon kommer närmast från arbete på aktuella Svt-produktionen "Ettor & nollor".

– Min film ska bli en dokumentär som handlar om sökandet efter min morfar, sa Susanna.

Camilla Wolgers pitchade första delen i en trilogi, som utgår från hennes pappa Beppe Wolgers dikter. Delarna ska vara fristående från varandra. Hon visade smakprov på material som bland annat bygger på Beppes super-8-filmer.

– Det ska bli ett poetiskt samtal mellan mig och min pappa. Titeln på min film är "Att älska Vattudalen" – vilket också är namnet på en av hans dikter, sa Camilla.

Hon, Anna Erlandsson samt Clara Bodén gick vidare till Trondheim. De tre får möta sammanlagt nio bidrag från Västernorrland, Tröndelag och från finländska Vasa. Mid Nordic Film Prize delas ut under Minimalen Filmfestival i Trondheim 12 mars.