Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: LasseMajas Detektivbyrå – von Broms hemlighet

Genre: Barnfilm

Med: Lukas Holgersson, Amanda Pajus, Peter Magnusson med flera

Regi: Walter Söderlund och Pontus Klänge

Speltid: 1 timme 20 minuter

Censur: 7 år

Betyg: 2/5

Annons

Den nya filmen om den fiffiga detektivduon Lasse och Maja börjar lovande. Som två mini-Indiana Jones hittar Lasse och Maja en mystisk kista som inte går att öppna. Den visar sig tillhöra en avliden excentrisk kompositör, en von Broms, vars nu levande släktingar dyker upp som brev på posten och ställer till oreda i den lilla staden Valleby. När kistan sedan försvinner får LasseMajas detektivbyrå ännu mer att göra.

Det unika med den här filmen är att bakgrunden är helt datoranimerad och att skådespelarna har agerat framför en så kallad greenscreen i varje scen. Frågan är bara varför. Lasse och Maja slåss inte direkt med några drakar eller demoner. Inte heller utspelar sig historien på något fantastiskt och overkligt ställe, som säg hos godismästaren Willy Wonka.

Mestadels springer de små detektiverna runt i en tja, rätt ordinär småstad. Varför man har valt den här lösningen framför att smälla upp några kulisser i Trollhättan är svår att förstå. Tanken är väl att Valleby ska fungera som ett eget 1950-talsinspirerat universum, där det är naturligt att käcka barn använder både slangbellor och läsplattor. Men det visuella resultatet är märkligt livlöst och ödsligt.

En bättre användning av resurserna hade varit att koncentrera mer kraft på manus och klippning i stället. För det som kunde ha blivit en småmysig pusseldeckare blir en ganska utdragen och seg historia där skådespelarna verkligen får kämpa för att gjuta lite liv i sina figurer.

Det är egentligen inte förrän precis i slutscenerna som filmen samlar ihop sig och återknyter till den där lyckade stämningen från inledningen. Men det är så dags då.

Totalt ska det bli tre filmer om Lasse och Maja i den här omgången och jag håller tummarna för att nästa film får till balansen lite bättre, den som skapar den typ av magi och värme som är så viktig för att barnfilmer verkligen ska lyfta.