Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmrecension: Så bra är årets stora julfilm "En underbar jävla jul"

/
  • I
  • Med Maria Lundqvist och Robert Gustafsson i samma film är det upplagt för slapstick, men

En familj försöker fira jul i Helena Bergströms fjärde långfilm som regissör. Humor och allvar avlöser varandra i en berättelse om föräldraskap, fördomar och förlåtelse.

Annons

Det gör ont att fira jul. Efter två månader av stegrande pyntvolymer, barnens trogna kryss i almanackan och blodtryckshöjande shoppingrundor krävs det en näst intill manisk julaftonsglädje för att dagen ska kunna leva upp till förväntningarna. Det är som bäddat för ren och skär ångest.

De flesta julfilmer blundar helt för denna självklara del av högtiden – i stället är det gemenskap och tindrade barnaögon på längden och tvären. Eller så driver filmskaparna med eländet och gör slapstick av alltihop, med överförfriskade fäder som faller framstupa in i noggrant inslagna hockeyspel under julgranen

Helena Bergstöm är modigare än så. I sin fjärde långfilm som regissör skildrar hon ett tillkämpat familjemys där konflikterna ligger alldeles under ytan och hotar den sköra julfriden.

I centrum står det unga paret Simon och Oscar (Anastasios Soulis och Anton Lundqvist) som precis har köpt ett hus tillsammans med vännen Cissi (Rakel Wärmländer). Hon är höggravid och tillsammans ska de tre bilda familj – men ingen av killarna har vågat berätta det för sina föräldrar. Nu ska det äntligen ske, när familjerna samlas för att fira jul i deras nya hem. Men ingenting blir som de hade tänkt sig.

Bergström ställer frågan "hur toleranta är vi egentligen i Sverige 2015?", och en stor del av mig vill hoppas att hon har fått det hela om bakfoten: att en far idag aldrig skulle säga att han inte har någon son för att denne är bög, att ingen längre höjer på ögonbrynen åt att ett barn har två pappor. Men sanningen är att inskränktheten är seglivad.

"En underbar jävla jul" är en dramakomedi, och visst finns här en hel del tröttsamt snubbel och komiska pinsamheter. Humorn levereras också i form av vassa oneliners (främst från formidabla Inga Landgré som frispråkig farmor) och Rikard Wolff i en underbar drift med trivselfascistiska julvärldar i tv. Men det är också den brutala blandningen av humor och hjärtskärande allvar som gör att filmen verkligen känns, den känns i hela kroppen. Det är värt mer än god julstämning.

---

"En underbar jävla jul"

Genre: Dramakomedi

Premiär: Fredag 13 november.

I rollerna: Maria Lundqvist. Robert Gustafsson, Inga Landgré med flera.

Regi: Helena Bergström

Speltid: 1 timme 48 minuter

Censur: 7 år

Betyg: 4/5

Annons