Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: Tårfyllt till "En man som heter Ove"

"Alla känner en Ove".
Det har nog de flesta som läst Fredrik Backmans bok "En man som heter Ove" tänkt. Känslan i Hannes Holms filmatisering av boken är densamma.

Alla har vi någon i vår omgivning som påminner om Ove – den 59-årige vresige gubben som gör saker och ting som de alltid har gjorts för enligt honom var det bättre förr.

► Läs mer: Rolf Lassgård om att gå från sexsymbol till surgubbe i "En man som heter Ove"

En hårt gubbsminkad Rolf Lassgård gör en fantastisk insats i rollen som Ove. Grymtande förolämpningar spottas åt alla håll och missnöjda blickar fälls mot allt och alla. Han är den vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret genom att sätta upp förbudsskyltar, skälla ut unga slynglar och ilsket sparka mot kissande hundar.

Men Ove har inte alltid varit bitter. I filmen får vi följa med när han blickar tillbaks på sitt långa och händelserika liv fyllt av orättvisor och tragedier som gjort honom till den han är i dag. Även om Filip Bergs tolkning av en ung Ove inte är speciellt övertygande är det dessa tillbakablickar som lyfter filmen. Jag finner mig själv sitta i den mörka biosalongen med tårfyllda ögon stup i kvarten när motgångarna i Oves liv spelas upp. Egentligen handlar "En man som heter Ove" om något så enkelt som livet – om död, sjukdom, kärlek och åldrande, varav den sistnämnda ibland kan vara mest skrämmande om det innebär att bli ensam kvar. Det är det som gör filmen så otrolig stark, att vi alla kan relatera åldrandet till våra egna liv.

Läs mer: Rolf Lassgård om att spela ut på Norrlandsdialekter

Förutom Rolf Lassgård gör Bahar Pars en fin insats i rollen som Parvaneh. När hon och hennes familj flyttar in i huset mittemot Ove tar hans liv en oväntad vändning och en vänskap växer fram mellan honom och Parvaneh. Hon lyckas mot alla odds få hans hjärta att bli lite varmare.

"En man som heter Ove" är en värmande dramakomedi som får publiken att tänka över sina egna liv och människorna runt omkring oss.