Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmskaparna förlöjligar Östersund


I veckan berättade ÖP om den nya filmen ”Sune i fjällen” och att filmskaparna flyttat på Östersund.

I en scen syns en snöig perrong och en skylt med texten Östersund C, men i själva verket är platsen Undersåker med fjället Välliste i bakgrunden.

Patrick Ryborn, en av filmens producenter, sa att de tänkte filma i Östersund, men då det saknades snö fick de tänka om. Filmteamet kontaktade Östersunds kommun, som var med på att ta en neutral bild i Undersåker. Det är så det fungerar med film, ibland måste man fuska lite, sa Ryborn.

Varför kommunen gick med på saken är oklart, kanske lockade idén om att låta Vinterstaden figurera i ett vintrigt och fjällnära sammanhang, men att människor sedan blev upprörda är varken konstigt eller oklart, utan helt rätt. För flytten av Östersund faller, frivilligt eller ofrivilligt, in i en lång tradition av att förlöjliga, förminska och exotifiera platser utanför maktens centrum.

Det är inte första gången Östersund får spela rollen av ett avlägset Långtbortistan. Minns exempelvis när åklagaren Gunnar Stetler, som utredde mutanklagelser mot Telia Sonera, skulle beskriva orimlig aningslöshet och drog en Östersunds-liknelse. Han sa att alla, utom möjligen en östersundare, vet att saker man köper på ”Plattan” i Stockholm är stöldgods. Eller filmen ”Sällskapsresan” där den tafatte Stig Helmers bagage dyker upp på en enslig flygplats i Östersund i stället för i Las Palmas. Och så vidare.

Tidigare har jag föreslagit ett museum för att samla geografiska dumheter med syfte att synliggöra systematiken. Men får man trixa, så öppnar det för helt nya möjligheter! Jag konstruerade således några dummies, i form av turistiska vykort. Varsågoda alla kommunstrateger för idén. Tycker någon att det saknas snö på bilderna kan det åtgärdas med snösprej. Lite får man väl fuska?

Läs mer:

Därför flyttades Östersunds station till Undersåker

Häng med bakom kulisserna på "Sune i fjällen"