Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina pjäser som får tiden att flyga förbi

• Östersunds Teaterverkstad
Lördag
Tjejen i Aspen
Björnlandet

Östersunds Teaterverkstad satsar på stort och spelar inte mindre än två aktuella pjäser av varierande art.

Den första – ”Tjejen i Aspen” – handlar om utanförskap och identitet, och är en familjeföreställning. Den andra är lite mer inriktad på en vuxen publik, och behandlar rädslan för det främmande.

Pjäsen känns som en modern saga i 1960-talstappning. Musiken, härligt pianospel av Ivona Jakubowska, för tankarna till Frankrike, men det skulle kunna utspelas i stort sett var som helst.

Staffan Göthe har med varsam hand mejslat ut ett porträtt av en tjej som betraktar livet på säk- ert avstånd i en asp. Hon ges röst av Emma Hellström och Maja Bringsaas, men berättelsen förs framåt av en mängd olika skådespelare.

De hemska tjejernas – bra överlägset och cyniskt spel av Anna Persson och Rebecca Oscarsson – mobbning av killen café-Olle (Christopher Tåqvist), den lilla killen som egentligen inte vill åka till mormor och plocka potatis men inte vågar säga ifrån, den coola killen med bra betraktelser om livet, allt analyseras från aspen. I slutet, när allt ställs på sin spets, känner hon igen sig själv i en mystisk ryss, kusligt gestaltad av Karl-Arne Retzell. En liten pärla till pjäs.

Efter ett mellanspel med fika, då vi får ta del av skådespelarnas skiftande bakgrunder, och barndomsminnen från olika kulturer, är det dags för pjäs nummer två.

”Björnlandet” av Camilla Blomqvist har lite annan karaktär, men handlar fortfarande om existensiella frågor.

Ett par tillbringar ledigheten ute på landet i en enslig stuga. Frid- en störs av bärplockare som sätter upp tält i grannstugans trädgård. Paret gestaltas i premiären av Hanna Westergren och Johan Söderberg.

De baserar sina fördomar om vad de läst i tidningen (förra sommarens bärskandaler tas upp), och empati, sympati och förståelse blandas med skeptism och irritation.

Ska de välkomna dem eller vill de fortfarande ha ensamrätt på enskildheten ute i skogen? De upptäcker nya saker om sig själva och en kris i förhållandet är uppenbar.

Även här passar det fina piano- spelet bra som illustration till det som sker på scenen. Samspel- et mellan skådespelarna är laddad med många undertoner, och de dryga 30 minuterna flyger förbi. Också en riktigt sevärd pjäs.

Närmast kan man se uppsättningarna i morgon tisdag på Teaterverkstaden klockan 19.00.

Missa inte!