Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Final för skolturné på härjedalska

Trubaduren Stefan Ström har under någon veckas tid turnerat på skolorna i Härjedalen - med visor på härjedalska.

– Det har varit en fantastisk respons, säger han efter turnéfinalen i Hede på fredagen.

Stefan Ström inleder med klassiska "Härliga Härjedalen" av Stubb-Jonas, den första härjedalingen som hade en låt på Svensktoppen. Och eleverna är med. Det blir både allsång och språklektion innan den dryga halvtimmen långa konserten är över. En konsert där både låtarna och mellansnacket är i stort sett helt på härjedalska. Och det verkar inte vara något hinder.

– Jag var väl lite fundersam inför den första spelningen Ytterhogdal, om det skulle fungera. Det var ju ett tag sedan man själv gick i skolan. Men jag fick en väldigt bra respons och så har det varit hela tiden, säger Stefan Ström.

Och visst får han applåder även i Hede. Och jubel.

De tre spelningarna på fredagen i Sonfjällsskolan är finalen på en turné genom kommunens åtta skolor som Stefan Ström har gjort de senaste veckorna. En delvis ny upplevelse för trubaduren.

– Det är ju ofta barn med när jag har spelningar och jag försöker alltid göra något för dem också. Men att bara spela för barn på det här sättet har jag inte gjort tidigare. Med det känns bra, det blir en fin kontakt och många vill ställa frågor efteråt.

Stefan Ström blandar egna låtar med visor av den "stora trubaduren i Härjedalen", som Stefan själv kallar honom, Broder Tor Bergner och låtar av ovan nämnda Stubb-Jonas samt Arne och Ewert Ljusberg. Klassikern "Sô blank va allder Halvfarloken" känns igen av de flesta.

Idén till en skolturné på härjedalska, med fokus på den härjedalska visskatten, kommer från kulturchefen Patrik Byström, berättar Stefan Ström.

– Det var han som tog kontakt och undrade om vi kunde göra något. Nu har vi planer på att ta turnén till skolorna i Jämtland också. Men då blandar jag nog in lite mer Jämtlandsmaterial, säger Stefan Ström.

Det var några killar som önskade AC/DC-låtar. Du tänker inte ta med någon sådant?

– Nej det finns andra som gör det så bra. Man måste veta sina begränsningar, säger Stefan Ström med ett skratt.