Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finansminister Borgs fataliteter, del 1 ...

Nio miljarder kronor ska dras in till statskassan genom en rad skattehöjningar, meddelade finansminister Anders Borg i förra veckan. I vanliga fall borde nyheten kommit fram på senvintern norrländsk tid – vårbudgeten läggs i år 9 april.

Annons

Men nu är 2014 inget vanligt år och budgeten fick samma kylslagna mottagande som för tidig grönska brukar få.

Egentligen var det synd – och helt onödigt. Den största enskilda besparingen, att avdraget för privat pensionssparande försvinner, var ju lika vettigt som okontroversiellt.

Avdraget har alltför länge gått på slentrian och tjänat ett syfte som varit det omvända till arbetslinjens: att få bort folk ur produktionen så snart som möjligt efter fyllda 55.

Att dra in 1 miljard genom att sänka anslagen till myndigheterna lär också få gråta över. Höjd fordonsskatt – plus i statskassan med ytterligare 1–1,5 miljarder – gillar vi egentligen inte men det gröna samvetet som de flesta ändå tillägnat sig lägger ändå sordin på irritationen.

Sedan blir det fel. Hur Anders Borg tänkte när han designade de två sista sparbetingen lär förbli en gåta tills den dag han skriver sina memoarer.

Statskassan får ett plus på 800 miljoner kronor när bidragsdelen i studiemedlet sänks med 300 kronor per studiemånad och lånedelen för samma tid höjs med en tusenlapp. Hur många röster det kostar alliansregeringen lär vi aldrig få veta, och kanske lika bra det.

Visst kan man med rätta ironisera över Gustav Fridolins (MP) pubertala falsettrop om att "konsekvensen blir att många kommer att dra sig för att börja studera." Men faktum kvarstår: Signalen som besparingen skickar till landets studenter är att deras vägval, och därmed Sveriges framtid, prioriteras ned.

Jämfört med den blundern är ett par konstigheter i höjningen av punktskatterna på alkohol och tobak futiliteter. Men ändå:

När Anders Borg höjer cigarettskatten med 3 procent men den på snus med 20 procent signalerar han att den organiserade kriminaliteten kommit för att stanna. När han samtidigt höjer priset på öl och vin göder han samma smugglargäng genom att göra deras alkoholpriser än mer konkurrenskraftiga.

Det är kort sagt uselt.