Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland 100 år: Marsken, Aune och Nokia

Finland firar hundra år av självständighet onsdagen 6:e december. I en personlig krönika tecknar politiske redaktören Patrik Oksanen porträttet av en hundraårings långa och svåra färd in i en västerländsk europeisk gemenskap.

När Aune Aalto föddes 25 januari 1917 var Nikolaj II storfurste av Finland. Mellersta Finlands skogsbygder var fattigt ”för den som guld begär” som Runeberg skaldade. Livsvillkoren för en niobarnsfamilj är svåra för oss att förstå i dag.

Borta på den väldiga ryska västfronten stred den då 50-årige Carl Gustaf Mannerheim i världskriget som gick allt sämre för Ryssland. Det här året blev han generallöjtnant. Och storfursten benämnde han under hela sitt liv som ”kejsaren” eller ”min kejsare”.

1917 var ett kaotiskt år. Storfursten störtades i februarirevolution och kejsarkronan föll. I Helsingfors var det många som ansåg att personalunionen mellan Ryssland och Finland hade förlorat sin laglighet. Men än var tiden inte inne att bryta sig loss.

Finlands lagstiftande församling Lantdagen, som redan 1906 blev Europas första valda parlament där kvinnor och män hade allmän och lika rösträtt, vilade på den gamla svenska regeringsformen från 1772.

Under sommaren när lilla Aune var ett halvår kom Lantdagen att förklara att de ägde inrikespolitiken, medan Ryssland skötte resten.

Lenins revolution fick omedelbar följdverkan i Helsingfors. 15:e november förklarade Lantdagen att man var ”innehavare av den högst statsmakten”.

Läs mer: Finlands självständighet kan komma att ifrågasättas

Regeringen kom med ett lagförslag om en republikansk författning. Självständighetsförklaringen ingick som ett förord, typiskt finskt att självständighetsförklara sig den 6:e december 1917:

”Vår sekelgamla frihetslängtan bör nu uppfyllas: Finlands folk bör träda i ledet bland världens övriga folk som en oavhängig nation.”

Lenins erkännande vet vi i dag var en taktisk manöver i det större ryska maktspelet. Genom att släppa Finland försvagades de vita kontrarevolutionärerna samtidigt som Lenins bolsjeviker uppmuntrade sina röda kamrater att resa revolutionsfanan mot borgarna. Ett rött Finland skulle sedan bli en del av Sovjetunionen.

Tre dagar efter Aunes ettårsdag var tragedin ett faktum. Inbördeskriget med de många namnen; det röda upproret, brödrakriget, frihetskriget, klasskriget eller bara ”händelserna 1918”. Den röda terrorn började det som den vita terrorn kom att fortsätta.

De vita samlade sig i Österbotten och den nye överbefälhavaren, den kejserliga generalen, gjorde en här av österbottniska bondpojkar och de finska frivilliga som sökt sig till det preussiska 27:e jägarregementet. Tillsammans med en tysk kår avgjordes kriget till de vitas fördel.

Läs mer: Mannerheim - lagens tjänare

Såren från inbördeskriget levde länge kvar. Lapporörelsen utmanade demokratin under 30-talet. Men folkstyret bevarades och livet gick vidare. Aune gifte sig som tjugoåring med den nio år äldre Eino. Året därpå kom första barnet. De flyttade in på den lilla gården som brukades av Einos föräldrar Kalle och Olga, en gård där huvudstugan hade ett rum med värmande spis.

Jordbrukarlivet var hårt. Eino försökte för hand bryta ny odlingsmark i stenig skog. Samtidigt såg Finland fram emot de Olympiska Spelen i Helsingfors 1940.

I Kreml ville Stalin återställa det förlorade imperiet. I Berlin drömde Hitler om lebensraum. I augusti 1939, när Aune var 22 år, slöts blods- och rövarpakten mellan utrikesministrarna Molotov och Ribbentrop.

Det blev början på Finlands tre krig. Först Sovjetunionens angrepp 1939, Vinterkriget, som fick Churchill att utbrista att Finland ”visar vad fria män kan göra”.

Eino gick ut i kriget som hästkarl vid artilleriet. Den bittra Moskvafreden 13:e mars 1940 innebar att landets rika delar med staden Viborg förlorades. Samma år kom tvillingarna. Den korta mellanfreden följde, därefter Fortsättningskriget och ytterligare ett barn. Sedan Lapplandskriget när tyskarna skulle drivas bort enligt avtalet med Sovjetunionen.

Läs mer: Okänd soldat är ett krigshelvete som känns

Utan marskalk Mannerheim hade Finland inte tagit sig igenom krigsåren utan ockupation. Något bara tre krigförande europeiska länders huvudstäder klarade av. Bara Finland tillhörde den förlorande sidan. Efter kriget kom det femte barnet.

Efterkrigstiden var fattig. Krigsskadeståndet till Sovjetunionen var en tung börda. Än tyngre var den pakt som tvingades på Finland, Vänskaps-, Samarbetes- och Biståndspakten.

Men 1952 var ett ljusare år, Aune fyllde 35 år och Helsingfors fick till sist sin olympiad. Året därpå dog Stalin och i tövädret som följde kunde Finland gå med i Nordiska Rådet.

På 60-talet var Sverige det lockande landet. Industrierna behövde arbetskraft och Aunes bägge söner åkte iväg. En kom aldrig att återvända, utan blev kvar därborta i väster. Men vid de årliga hembesöken fanns alltid socker och smör med i bagaget.

När Aune var 56 år fick hon på årsdagen av Moskvafreden 1940 sitt sjätte barnbarn, det första som föddes i Sverige. Ungefär samtidigt grusades Finlands förhoppningar om både ett ekonomiskt avtal med den europeiska marknaden och ett nordiskt ekonomiskt samarbete. VSB-pakten med Sovjetunionen gjorde att Kreml satte stopp.

På den lilla gården med höns, häst, utedass, men utan varmvatten blev Aune änka 1982. Det var samma år som Mauno Koivisto efterträdde den ”evige” presidenten Urho Kekkonen.

När Sovjetunionen föll 1991 upphörde också VSB-pakten. Processen som inleddes under Aunes första år tog 74 år att fullborda. Suveräniteten var fullständig. Och Finland vände sig snabbt västerut. EU-medlemskap 1995. Som 84-åring fick Aune uppleva övergången till euromynt. Då hade hon redan flyttat från den lilla gården för att för första gången bo i ett hem med varmvatten, toalett och dusch.

Läs mer: Kiitos Koivisto för att Finland tillhör väst

Samtidigt erövrade Nokia världen med sina mobiltelefoner. Kontrasterna mellan det moderna och högteknologiska Finland och det gamla agrara kunde inte vara större.

Den 30 januari 2010, fem dagar efter sin 93:e födelsedag, somnade Aune stilla in.

När Finland nu firar hundra år är det till denna kvinnas långa liv som mina tankar går.

Ett liv så sammanvävt med en omtumlande historia. Så nära och ändå så avlägset med storfurstendöme, klassmotsättningar, svält, krig, men också envis frihetslängtan och framtidsvilja.

Aune, född Aalto, var min farmor.

Läs mer: Den gamla kalla vinden från öster är tillbaka igen i Finland

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar