Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland: "Försvara oss som tigrar och lejon tillsammans"

– Om den stora krisen drabbar vårt område, och båda våra länder är mitt i denna kris, så kommer vi att försvara oss mycket hårt om vi behöver göra det.

Den som säger det är Finlands utrikesminister Timo Soini i ett 40 minuter långt exklusivt samtal med ledarsidans Podd72. Det sägs i ett sammanhang om diplomatin, som är säkerhetspolitikens främsta verktyg, någon gång i framtiden skulle misslyckas.

Lyssna: http://pod.mittmedia.se/pod/filer/podd_72-17_Soini.mp3

Eller ladda ned på iTunes och Acast.

– Ryssland respekterar att vi är en liten modig nation, som inte söker konflikt. De vet att det inte finns några hot från Finland, men de vet också att vi kommer att försvara oss som tigrar och lejon tillsammans om någon försöker göra något dåligt för oss."

Vi möts i ”Lilla Parlamentet”, Riksdagens huvudbyggnad renoveras inför Republikens 100-årsfirande. Soini, som är partiledare för högerpopulistiska Sannfinländarna, har i socialdemokraten Margot Wallström hittat en ministerparhäst han skrattar mycket med. Dessutom är det med både blink i ögat och med värme som han pratar om olikheterna.

Läs mer: Skönheten och odjuret, en svensk-finländsk Disneysaga

– Margot säger att jag är en bra feminist, men jag måste säga att jag är ju inte alls feminist! Jag gillar henne, håller inte med henne om allt, men i säkerhetspolitiken håller vi med varandra nästan jämt.

Sverige och Finland samarbetar närmare än tidigare, i syfte att tillsammans kunna hantera utmaningar "bortom fredstid". Samtidigt som vi samtalar övar svenska flygvapnet i norra Finland. Sverige, den goda grannen, är en av Soinis främsta prioriteringar som utrikesminister.

– Vi delar de utrikespolitiska och säkerhetspolitiska utmaningarna. Vi accepterar inte den illegala annekteringen av Krim och vi anser att Minskavtalet måste följas för att lyfta sanktionerna mot Ryssland. Vi har samma syn på Syrien. Vi samarbetar i den internationella miljön, senast när vi bistod Sverige i att ta plats i FN:s Säkerhetsråd.

Finns det något slutmål med samarbetet?

– Vi är överens om att inte definiera eller begränsa oss. Men jag har svårt att se att vi skulle gå in i en formell allians med varandra, men det finns mycket arbete att göra innan det.

Jag fick med mig en fråga från vän, en svensk expert inom säkerhetspolitik som undrar om ni i Finland verkligen litar på oss i Sverige om det skulle bli allvar?

– Det gör jag. Om du inte litar på dina vänner, vem ska du då lita på? Det är ett måste i allt du gör. Vi vet att alla typer av problem kan uppkomma politiskt, men vi finnar är envisa människor. Om vi kommer överens så genomför vi det även om det innebär prövningar för oss.

Läs mer: Flygkränkningar, Iskander, marinkåren till Tröndelag - här är nyheterna som visar att svensk debatt inte hänger med hä

Om Sverige är den goda grannen, så är Ryssland den ständigt överskuggande och närvarande grannen. Finland har 1300 kilometer lång landgräns till Ryssland, det är mer än vad alla Natoländer har tillsammans. Och kort innan intervjun kränktes finländskt luftrum två gånger på fem timmar av tungt beväpnat ryskt jaktflyg.

– Det är självklart mycket allvarligt. Vårt flygvapen gjorde en identifieringsflygning och vi publicerade bilderna omedelbart. Jag är mycket stolt över flygvapnets agerande. Vi kommer att kalla upp Rysslands ambassadör för en förklaring när utredningen är klar.

Vi har dialog och vi har avskräckning.

Kränkningen kom samtidigt som USA:s vice försvarsminister Robert O. Work var Helsingfors för att skriva på ett bilateralt avtal om försvarssamarbete med Finland. Samband eller inte vill inte Soini spekulera i.

– Jag vet inte vad orsaken är bakom Rysslands agerande, men vi kommer att agera likadant oavsett om det sker på midsommarafton eller julafton och alldeles oavsett vem från USA som besöker oss när det sker.

Hur skulle du vilja beskriva den bilaterala relationen med Ryssland?

– Vi har dialog och vi har avskräckning. Vi pratar öppet, vi möter dom och vi försöker lösa praktiska problem. Till exempel hade vi asylsökande som kom till våra två nordligaste gränsövergångar, men vi hade en dialog, vi kom överens och vi fick stopp på det.

Timo Soini har mött Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fyra gånger.

– Jag skulle vilja påstå att Sergej Lavrov är en mycket klok man, han är ett gott sällskap att förhandla med. Men han företräder Rysslands intressen, han gör det mycket klart och högljutt. Jag gör det samma för Finland.

– Vi har skrattat mycket tillsammans, även när diskussionerna inte varit lätta. Vi vet att Ryssland ligger där det ligger, det är en av livets realiteter.

Läs mer: Infiltration av Yle avslöjad när polisen rullar upp internationell förtalshärva

Den finländska regeringen planerar för fullt med att få till stånd ett EU-center mot hybridkrigföring, alltså operationer som sker för att påverka ett land utan direkt väpnad konfrontation med arméer.

– Datum är svårt att förutse i politik, men vi arbetar hårt för att det ska vara klart så snart som möjligt.

Enligt vad ledarsidan erfar från svenska diplomatiska källor kommer Sverige att med all sannolikhet finnas med från början i centret. I sig är det inte förvånande med tanke på hur nära Sverige och Finland arbetar ihop.

– Det vore bra att tillsammans diskutera och studera vilka operationer som kan komma att användas av andra länder, som vårdnadsfall…

…som ni sett i Finland…

– …som vi har sett i Finland. Vi försöker undvika att ta det till den politiska nivån. Det är ingen politisk fråga om två föräldrar träter. Men de här händelserna kan utvecklas till hybridkrig när en aktör säger att det här sker för att en av föräldrarna har en viss nationalitet.

Finland och Norge har sett flera fall där Ryssland har drivit vårdnadsärenden kring barn utifrån ett narrativ om att ”ryska barn stjäls”, något som ryska medier under ett decennium rapporterat åtskilligt om, med skiftande motiv bakom ”barnastölden”.

Läs mer: Glöm inte Baltikums moderna Askungesaga

En sak som kommer kommer upp i samtalet är resiliens, samhällets förmåga att hantera kriser. Det är en utmaning för både Sverige och Finland som bekymrar Soini.

– Om något illa skulle hända just nu så tror jag att båda våra samhällen skulle ha svårt att hantera prövningen. Det är en fråga av yttersta vikt. Har vi verkligheten resiliens för att hantera en kris? Hur kan vi förbereda vår befolkning när de inte har en vana att hantera att något illa kan hända; som miljökatastrofer, terroristangrepp eller något annat.

Och detta något annat är det som tidigare var uteslutet, men som nu måste tas med i beräkningarna, att det kan ske en kris ”bortom fredstid”.

– Jag fruktar inte en väpnad konflikt, men spänningarna är där. Särskilt mellan Ryssland och de baltiska länderna.

– Det är inte så enkelt längre som när vi inte kunde se att det skulle kunna hända. Nu kan vi inte längre utesluta att det kan komma att hända.

Läs mer: Timo Soini om TTIP och sista striden för frihandelsvännerna

Hela samtalet där det även pratas om EU:s försvar, Transatlantiska länken, Iskander, TTIP, ryska troll, förtalskampanjen mot prisbelönta Yle-journalisten Jessikka Aro och vilken fråga som Timo Soini skulle ha ställt om han intervjuade finns på Podd72.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar