Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det svenskt kaffe?

Det måste vara något i vår folksjäl som gör det, tryggheten att få vara tillsammans med andra landsmän när man umgås med folk från andra länder. Ska man på grisfesten på sällskapsresan så är det bäst att där serveras svenskt kaffe...

Eller hur ska man förklara fenomenet att svenskarna i Europaparlamentets utskott har en tendens att klustra sig samman? När finländarna ser till att inte fler än två landsmän (oavsett partifärg) sitter i ett och samma utskott som ordinarie ledamöter så sätter sig svenskarna gärna sig tillsammans och lämnar vissa utskott tomma på svenska ledamöter som kan fånga upp unika svenska synpunkter och konsekvenser som andra länders ledamöter inte har kunskaper om.

För fem år sedan dundrade fackförbund mot att fem svenska ledamöter satte sig i Miljöutskottet och fem ledamöter i Inre Marknadsutskottet och lämnade andra utskott tomma.

Miljöutskottet har i år bara en svensk ordinarie ledamot, Jytte Guteland (S), vilket gör att den blågula representationen i utskottet plötsligt är överlägset sämst i Norden. Trots rekordmånga Miljöpartister så sitter ingen av de fyra som ordinarie i utskottet (och innan miljöpartisterna flyger på mig, ja - jag vet att man kan bedriva miljöarbete i andra utskott och att Isabella Lövin är suppleant i Miljöutskottet). Jag misstänker dock att en del väljare förvånas över att ingen Miljöpartist tog en ordinarie plats i det centrala utskottet för miljöfrågor.

Årets sommarhit är istället LIBE, utskottet för Medborgerliga fri- och rättigheter, som har fem svenska ledamöter och två suppleanter.

Fler saker som kan noteras kring utskottsvalen; säkert en och annan väljare kommer att höja på ögonbrynet åt att Feministiskt Initiativ dissar jämställdhetsfrågorna i utskottet för Kvinnors rättigheter. Partiet har inte ens en suppleantplats i utskottet, istället trängs Soraya Post med andra svenskar i LIBE.

När det gäller presidieplatser så är det kvinnorna som blev återvalda som tagit för sig. Det visar på vikten av kontinuitet och nätverkande för att kunna nå maktpositioner i Europaparlamentet. Folkpartiets Cecilia Wikström blev ordförande för medborgarnas Framställningar. Dessutom noteras tre poster som 1:a vice; Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt i Inre Marknadsutskottet, socialdemokraternas Marita Ulvskog i utskottet för Sysselsättning och Sociala frågor och Miljöpartiets Isabella Lövin i fiskeutskottet.

Det som svenskarna dissar helt är kultur och utbildning, bistånd och budgetkontroll. Låt oss hoppas att inget viktigt för svensk vidkommande inträffar där de kommande fem åren...

Till sist noteras att Östersunds Jens Nilsson (S) tar plats som ledamot i utskottet för Transport och turism.