Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Finns ingen naturlig ersättare"

Kommunalrådet Carina Zetterströms avhopp kom som en överraskning för många centerpartister.

Det finns ingen given ersättare för henne, enligt Ulf Edström som leder partiets valberedning.

– Jag tycker det otroligt synd att hon sluta. Carina är otroligt engagerad och hon har ägnat all sin tid för den här uppgiften som hon är mycket duktig på, säger Bogna Wojtkiewicz Adolfsson.

Hon fick reda på Carina Zetterströms planer vid ett möte med partiets fullmäktigegrupp.

– Jag blev lite ställd, och lite ledsen också. Men jag förstår henne också. Det är en påfrestande uppgift, en livsstil nästan.

Ulf Edström är liksom Bogna Wojtkiewicz Adolfsson ledamot i kommunstyrelsen där Carina Zetterström är en av de vice ordförandena.

Han trodde det möte han skulle ha med Carina Zetterström skulle handla om valstrategier.

– Men det var lite större än så. Så nog var det lite överraskande, men när hon berättade så var det fullt förståligt. Det här är helt och hållet hennes beslut, säger Ulf Edström.

Han beklagar att Carina Zetterström slutar.

– Carina är väldigt lättsam att jobba med. Hon har lett fullmäktigegruppen på ett bra sätt.

Det blocköverskridande samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet stödjer Ulf Edström fullt ut. Han menar att det är några få inom partiet som inte varit nöjd med det.

– Jag har inte märkt mycket av det på medlemsmöten vi haft. Vi fick majoritet för samarbetet. Vi kan inte sitta i opposition till döddagar och inte få något av centerpolitik genomfört. Jag tycker vi har fått mycket inflytande i politiken, säger Ulf Edström.

Det pekar också Anders Granbom, Lit.

– Det var viktigt att satsa på gamla Litsbron och så blir det. Det är även andra saker vi fått igenom.

Anders Granbom är ledamot i vård- och omsorgsnämnden där Carina Zetterström är ordförande och han ger stort beröm till hennes insats där.

– Hon har gjort ett bra arbete med att leda nämnden. Den omsätter en miljard kronor och har tidigare drabbats av stora underskott men i alla fall i fjol blev det ett nollresultat.

Vem som efterträder Carina Zetterström vill han inte spekulera om.

– Jag har ingen uppfattning om det, säger Anders Granbom.

Enligt Ulf Edström som är ordförande i partiets valberedning finns ingen given efterträdare.

– Vi har ingen naturlig ersättare, säger Ulf Edström.

Nyligen gick en av de tyngsta centerpolitikerna i Östersund bort. Nisse Svensson från Brunflo avled i början av september.

– Han kunde ha varit en efterträdare till Carina Zetterström, om han velat. Han hade kompetensen med sin långa erfarenhet, säger Ulf Edström.

Själv är han otänkbar som efterträdare eftersom han leder valberedningen, säger han.

Bosse Svensson som lämnade kommunpolitiken när det rödgröna samarbetet startade säger att han vill ta på sig politiska uppdrag för Centern igen. Men det han kandiderar till är en plats i kommunfullmäktige.
– Något annat är helt teoretiskt.