Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk action med Samuel L Jackson i "Big game"

En ung pojke ska göra sitt mandomsprov i den finska vildmarken, samtidigt som USA:s president jagas av terrorister i samma skog. Det är den galna utgångspunkten för actionäventyret "Big game".

Vissa filmer faller man för redan på idéstadiet. Finska "Iron sky" var en sådan – en science fiction-film om hur en spillra av Tredje riket har skapat en hemlig månkoloni i väntan på en storstilad comeback. Tyvärr infriade den färdiga filmen inte riktigt löftet, så som förhandshajpade filmer sällan gör.

Nu kommer ännu en finsk film med en oemotståndlig premiss. I Big game skickas snart 13-årige Oskari ut i vildmarken för att nedlägga sitt första byte och bli man, i enlighet med släktens traditioner. I luftrummet ovanför honom attackeras samtidigt det amerikanska presidentplanet av terrorister, och presidenten flyr i en räddningskapsel. Nere på marken fortsätter jakten, och nu är det upp till Oskari att rädda livet på världens mäktigaste man

Det låter fantastiskt, och i stora stycken lever "Big game" upp till sin underbart galna idé. Regissören Jalmari Helander har skapat ett fartfyllt och lagom tramsigt äventyr för mellanstadiebarn, i samma anda (men inte lika djupsinnigt) som "ET" och "Stand by me".

Med tanke på målgruppen är vissa scener blodiga i överkant – döda fallskärmshoppare som ligger utslängda över berget – och temat om pojken som ska förhärdas till karlakarl känns mer än lovligt mossigt. Det här är inte filmen som kommer att nyansera bilden av finsk machokultur. En enda kvinna får plats i rollista, Felicity Huffman som Pentagonhöjdare.

Huvudrollerna är dock inte fullt lika enkelspåriga. Onni Tommila spelar Oskari som en tufsig underdog, och Samuel L Jackson är född till rollen som vildmarksvilsen president. När de tillsammans tumlar utför fjället i en gammal frysbox tänker jag att roligare än så här blir det nog inte på bio om man är tolv år.

Karin Svensson