Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finska tomater på plats i Sveg

Jätteväxthuset i Sveg har fyllts med tomatplantor från Finland, en tålig sort som heter Encore.
– I slutet av juni borde de första tomaterna vara färdiga, säger Helene Lundkvist.

NBE Sweden höll under tisdagen en liten information för sin referensgrupp samt för länsstyrelsen och kommunen.

önskemål om att höra hur långt hela biobränslekombinatet har kommit, säger Annlis Dahl, NBE Sweden.

Som en del av informationsdagen ingick även ett studiebesök i företagets försöksväxthus. Där tog Helene Lundkvist hand om gästerna. Lundkvist har anställts för att sköta om de 2 200 tomatplantor som satts i det 1 000 kvadratmeter stora växthuset.

som det ska med biobränslekombinatet finns det planer på att bygga ytterligare 39 000 kvadratmeter växthus. En lönsam affär visar kalkylerna men det lär inte bli fallet med försöksväxthuset eftersom NBE inte kommer att få sälja sina tomater.

ja inte ens skänka bort tomaterna eftersom vi fått stödpengar från EU till försöket. Tydligen räknas det som otillåten konkurrens men vi ska försöka få någon sorts dispens. Det känns ju inte rätt att behöva slänga tomaterna, säger Lars Fritz, projektledare hos NBE.

mest positiva tongångar under informationsdagen. Hela projektet med bioenergikombinatet håller tidsplanen.

– Vi hade ju räknat med att det skulle dyka upp ett visst mått av problem och förseningar, förklarar Lars Fritz.

Just nu är det analyserna som är flaskhalsen för projektet men en lösning är på gång. Nästa stora uppgift är att få ett okej från Miljödomstolen.

– Bara det kan ta ett helt år, kommenterar Fritz.