Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fira in julen med panflöjt

Förra året blev det succé då Dana Dragomir besökte Östersund och Gamla kyrkan med sin panflöjt.

Annons

I år är hon tillbaka med konserten "Panflöjt i juletid" där hon ackompanjeras av pianisten Marcus Fernholm.

– Vi brukar inte åka till samma ställe två år på rad, men det var så uppskattat i Östersund förra året att vi bestämde oss för att komma tillbaka, säger Dana Dragomir.

Repertoaren består av kända julsånger, men även av Dana Dragomirs klassiker.

– Det är mina och publikens favoriter, så jag spelar alltid de låtarna. Men jag spelar även mycket julmusik, starka låtar som "Ave Maria" och "O, helga natt". Det blir en stämningsfull julkänsla av konserten.

Nästa år kommer Dana Dragomir att fortsätta på sitt projekt med Abba-material med konserter och en skiva.

– Skivan kommer att släppas i Tyskland först och främst, sen får vi se när den kommer till Sverige och övriga Europa.

Dana Dragomir var en pionjär då hon som Rumäniens första kvinnliga panflöjtist slog igenom som 16-åring. Panflöjten, som är Rumäniens nationalinstrument, spelades tidigare enbart av män.

– I dag är det många tjejer som spelar panflöjt och det finns till och med undervisning i panflöjt på konservatoriet, det gjorde det inte när jag var ung, berättar Dana Dragomir.

Om man vill lära sig att spela panflöjt tipsar Dana Dragomir om att man först och främst ska börja med att träna sin andning och magmusklerna.

– Sedan kan man börja med att blåsa långa toner och oktaver för att senare gå över till att försiktigt hoppa mellan tuberna på flöjten.

Finns det någon som lär ut panflöjt i Sverige?

– Nej, det gör det inte. Eftersom det inte är en tradition att spela panflöjt i Skandinavien så är det inte lätt att hitta lärare, menar Dana Dragomir.

– Jag har mött flera barn som har lärt sig att spela genom att lyssna på mina skivor, det är ett sätt att lära sig. Jag har själv lärt mig mycket genom att lyssna på andra panflöjtisters inspelningar.

Söndag 22 december 15.00 "Panflöjt i juletid" med Dana Dragomir i Gamla kyrkan