Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Eric Uhlin ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien

Tännäsbördige Bernt Eric Uhlin, professor i medicinsk mikrobiologi vid institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet, har blivit invald som ledamot i klassen för biologiska vetenskaper vid Kungliga Vetenskaps­akademien.

Annons

Att bli invald som ledamot av akademien är ett exklusivt erkännande av ens insatser. Bernt Eric Uhlin har i sin forskning studerat bakterier och försökt förstå processerna som gör att dessa ibland leder till sjukdomar. Genom att studera de molekylära mekanismer som reglerar funktionen hos olika gener ,har han ökat förståelsen för bakteriers förmåga att anpassa sig till olika miljöer. Han har också undersökt de hårstråliknande utskott, så kallade fimbrier, som finns på vissa bakteriers cellyta och är viktiga för bakteriens förmåga att fästa på tarmens insida eller på andra vävnader.

I samarbete med forskare inom fysik har han och hans forskningsgrupp även analyserat biomekaniska egenskaper hos fimbrier och fått fram ny information om hur dessa fungerar. Ett exempel på en bakterie med sådana egenskaper är E. coli, som finns i tarmarna och behövs för vanlig matsmältning, men också kan orsaka sjukdomar som urinvägsinfektion och magsjuka.

Bernt Eric Uhlin är vetenskaplig föreståndare för laboratoriet för molekylär infektionsmedicin, MIMS, och Umeå Centre for Microbial Research. Han är dessutom huvudansvarig för den ansökan om Linnéstöd på 90 miljoner kronor som beviljades Umeå Centre for Microbial Research 2008.

Bernt Eric Uhlin härstammar från Tännäs, Härjedalen, växte upp på Frösön och genomförde sina naturvetenskapliga gymnasiestudier vid Wargentinsskolan i Östersund.

Annons