Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här väcks en gammal släktklenod till liv

/
  • Ingemar Ekeljung som bor i Rissna renoverar en gammal Dodge. ”Något år till får jag nog hålla på med mitt projekt, säger Ingemar.Ingemar Ekeljung tänker  ibland att han borde ha ut­bildat sig till bilplåtslagare: ”Det hade underlättat i dag”.

För tre år sedan öppnade Ingemar Ekeljung i Rissna sina garageportar för att baxa in släktklenoden Z20 Dodge av 1930 års modell.

Annons

Bilen var illa åtgången av tidens tand, men förhoppningarna var stora. Kanske skulle Dodgen snart kunna vara i samma skick som under mellankrigsåren.

– År 1939, närmare bestämt 25 maj, införskaffades den av min farbror Olle i Sundsjöåsen på Berners i Östersund. Bilen blev dock stående orörd under hela världskriget beroende på bensinbristen.

Innan Olle köpte bilen hade den byggts om till taxi. Orsaken var att den även skulle fungera som sjuktransport. Plats för en bår byggdes in i bilen.

Dogden har också varit ombyggd till lastbil. Ingemar försöker nu att bygga tillbaka klenoden i ursprungligt skick.

Att hitta delar är en utmaning. Vid en auktion i en grannby fick Ingemar tag i en likadan Dodge som han löste för en billig penning.

Resterna av den inlösta Dodgen ligger ute vid den före detta taxi- och bensinstationen. Nästan allt annat sitter numera på Z20 i Ingemars garage.

Motorn går fint fortsätter han.

– Det är en rak sexa, naturligtvis en sidventilare på 60 hästkrafter, vilket antagligen var mycket på sin tid. Det är bara generatorn som fattas när det gäller motoravdelningen. Tror jag skall sätta i en växelströmmars.

Att ta sig an och renovera upp något som skulle kunna klassas som vrak är inget som stärker ekonomin, konstaterar Ingemar. Att fixa interiör, klädsel och lackering kommer att svida i plånboken.

– Det är klart, under resans gång har jag ångrat mig flera gånger. Att jag ens påbörjade projektet. Men sedan tänkte jag om. Dodgen skall väl fortsättningsvis stanna i släkten. Kanske är det någon form av ansvar jag tagit på mig, menar Ingemar.

Ulf Svedjeland

Annons