Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Firande med film och tårta

Under gårdagen firade Filmpool Jämtland 20 år med tårta och filmvisning på Biostaden och Bio Regina.

I år är det 20 år sedan Filmpool Jämtland startade i länet, då som en förening. Sedan dess har verksamheten växt till sig ordentligt.

– Det känns väldigt roligt. Film är ständigt i utveckling, fler och fler jobbar med rörlig bild på olika sätt. Vi ser det som extra viktigt att bredda synen på film, säger Eva Aspling som är verksamhetsledare på Filmpool Jämtland.

Eva Aspling har varit verksam i Filmpool Jämtland sedan tidigt 2000-tal, då hon själv gjorde filmer. Hon har märkt att intresset ökar för att producera film i länet.

– Vi samarbetar med Västernorrland och Tröndelag, vilket gör att vi har mer resurser och möjligheten att föra samman olika filmprojekt, menar Eva Aspling.

Under fredagen presenterade fyra filmare som samarbetar med Filmpool Jämtland sina pågående projekt. Ulrika Nygren Widmark visade smakprov från två filmer.

– Jag jobbar med en feel good-dokumentär om hemtjänsten i Torvalla och har följt med Jesper Rehnholm som jobbar där då han har varit hemma hos några brukare.

Filmen som heter "Favoriten från hemtjänsten" är finansierad av SVT.

– Filmen hade kunnat handla om hur stressigt det är i hemtjänsten, men har i stället valt att fokusera på det positiva. Jesper är en person som bryr sig och skämtar. Han känns som rätt person på rätt plats och är otroligt omtyckt av brukarna.

Den andra filmen som Ulrika Nygren Widmark visade heter "Triakel tolkar Thyra" och handlar om den jämtländska vissångerskan Thyra Karlsson som föddes 1912.

– Jag blev gripen av hennes livsöde och ville visa hur kvinnorollen förändrats sedan dess.

Idén till filmen föddes efter att Ulrika Nyberg Widmark skulle filma folkmusikgruppen Triakel under en resa till Indien.

– När de berättade om att de skulle spela in en skiva med Thyras visor kom jag på att filmen skulle handla Triakel och Thyra i stället.

I filmen får vi följa Triakels arbete med att välja låtar till inspelningen.

Thyra Karlssons dotter Karin medverkar också och berättar om sin sjungande mamma.

– Karin berättade att Thyras dröm var att spela in en skiva, men hon avled innan hon hann göra det. Triakel förverkligar hennes dröm, säger Ulrika Nyberg Widmark.

Under fredagens firande visades flera filmer som har producerats i länet och filmboksförfattaren Fredrik Alverland berättade om sin nyligen utgivna "Viddernas landskap på vita duken".